Вести

Мали: Потписани уговори са ЕБРД

Уговоре за пројекат унапређења даљинског грејања у Крагујевцу потписали су  министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и министар финансија Синиша Мали са директором ЕБРД за Западни Балкан Матеом Коланђелијем и најавили да ће у том граду стари котлови за грејање на угаљ бити до краја године замењени котловима на природни гас.

Пројекат се реализује заједно са ЕБРД и вредан је укупно 18 милиона евра, за обе фазе, с обзиром да друга фаза предвиђа санирање депоније пепела са око 40.000 тона, речено је након потписивања уговора у Влади Србије.

Мали је казао да је данашње потписивање уговора за пројекат веома значајно за Крагујевчане који ће имати бољи ваздух у том граду.

"Споразум који смо потписали са ЕБРД ће нам обезбедити 18 милиона евра, како би у најкраћем могућем року, колико већ сутра да крену тендери за избор извођача радова што пре већ данас и сутра креће тендер за извођаче радова, да би се заменили сви стари котлови новим котловима на природни гас у систему даљинског грејања", навео је Мали.

Мали је рекао да је ребалансом буџета предвиђено за 16 милијарди динара више новца за екологију, што је укупно 24 милијарди.

"Никада нису била већа средства за ту намену, то се односи и на улагања у изградњи канализација и нових фабрика за пречишхавање отпадниих вода, као и пројеката као штос је овај", навео је Мали.

Потпуно смо посвећени борби за здравију и чистију Србију, поручио је Мали.

Истакао је да ће држава ускоро изаћи и са емисијом зелених обвезница на међународном финансијском тржишту, што је већ стандардна пракса за развијене земље.

Мали је додао да и са тим обвезницама очекује велики успех.

 

 

Извор: Танјуг