Вести

Мали: Повећавамо животни стандард и квалитет живота грађана Србије

Влада Србије усвојила је Акциони план за спровођење националног програма за сузбијање сиве економије за период 2019-2021 година, а министар финансија Синиша Мали каже да је реч о веома детаљном свеобухватном плану усмереном на потпуном сузбијању сиве економије у Србији како би направили транспарентнији и још конкурентнији привредни амбијент.

Као најважније је истакао то што тзв. е-инспектор обједињује све инспекције и њихов рад на територији Србије.

"Дешава се тренутно да имате велики број инспектора и инспекција које не комуницирају међусобно и хоћемо да то изменимо", рекао је Мали.

Додао је да ће сви они комуницирати кроз портал "е-инспектор" а да ће бити формиран и јединствени кол центар преко којег ће грађани моћи да укажу на примере сиве економије.

У Србији има око 150 тзв. "претоварних места" где се нелегално претоварују нафта, нафтни деривати, пољопривредни производи, шљунак и песак.

"То некако пролази кроз систем јер не постоји добра координација инспекција. То желимо да променимо како би тај нелегални промет увели у легалне токове", каже министар финансија.

У оквиру акционог плана је и детаљан план о сузбијању нелегалне градње у Београду, као и акциони план који се односи на трговање преко интернета, где је веома велики број нерегистрованих субјеката који се тиме баве.

"Настављамо и са реформом Пореске управе, а део Акционог плана је и успостављање такозване дигиталне фискализације 2020. године - дакле да све фискалне касе буду у стварном времену повезане са Пореском управом како би њихов рад био још ефикаснији и још бољи", каже Мали.

Како је рекао, план садржи велики број активности које су усмерене ка томе да се сузбије сива економија и подигне свест грађана о штетности сиве економије јер сви од ње губе.

"И они који раде у сивој зони, с обзиром на то да нису плаћени ни порези ни доприноси, и они који од тога требају да имају корист, као што је држава директно у смислу повећаног прилива у буџет, а грађани индиректно кроз изградњу нових болница, вртића, аутопутева, на крају крајева већих плата и већих пензија", рекао је Синиша Мали.

Како је најавио заједно са свим осталим министарствима у Влади Србије радиће се на сузбијању сиве економије и имплементацији Акционог плана "са конкретним корацима и мерљивим резултатима".

Грађанима Србије извештај о томе шта је урађено на сузбијању сиве економије биће поднет на крају 2019. и 2020. године, рекао је Мали и додао да су очекивања да ће се ниво сиве економије смањити драстично и "да ћемо ући у беле, легалне токове и да ћемо на такав начин да повећавамо животни стандард и квалитет живота грађана Србије".

 

 

 

Извор: Танјуг