Вести

Мали: Повишице плата и пензија неће угрозити буџет

Министар финансија Синиша Мали истакао је да је Србија на добром путу опоравка и раста привреде и да ће ускоро бити направљена тачна рачуница око повећања пензија и плата у јавном сектору.

"Укинућемо Закон о привременом умањењу пензија, што значи да ће пре краја године, највероватније у новембру, бити повећања пензија”.

Делегација ММФ долази у другој половини септембра, а након разговора са њима, који неће бити лаки, изнећемо конкретне податке", рекао је Мали.

Мали је истакао да је само у првих шест месеци ове године остварен раст БДП од 4, 5 одсто, што је највиша стопа раста за првих шест месеци у последњој деценији. Суфицит у буџету на крају јула износио је 49,1 милијарду динара, односно око 410 милиона евра, а био је планиран дефицит од 16,7 милијарди динара.

Упитан да ли постоји опасност по фискалну стабилност уколико се истовремено укине Закон о смањењу пензија, повећају пензије онима с'најнижим примањима и смање намети на рад, Мали је рекао да "сви радимо тако да не угрозимо финансијску стабилност".

"Ту стабилност смо годинама градили и било би неодговорно да је на било који начин угрозимо. Захваљујући резултатима, имамо простора у буџету и за укидање Закона о привременом умањењу пензија, и за повећање најнижих пензија", рекао је министар.

Мали је најавио и да ће забрана запошљавања у јавном сектору бити једна од тема у разговорима са ММФ-ом.

"Међутим, иако траје забрана запошљавања, владина Комисија за давање сагласности води рачуна о приоритетима. Људи се запошљавају тамо где је дошло до природне селекције, односно одлазака у пензију, а где су неопходни новозапослени кадрови, попут васпитачица и медицинских радника. Стимулативне мере које примењујемо везане су и за то да приватни сектор, који теба да буде носилац раста и развоја економије, додатно ојача, чиме се отварају нове мере", рекао је Мали.

Поводом најављене реформе Пореске управе, Мали је рекао да ће се лично бавити свим аспкетима те трансформације и истакао да је формирана радна група, која се састаје једном недељно.

На питање како да сектор средњих предузећа опстане и јача, Мали каже да подаци Агенције за привредне регистре показују да расте број регистрованих предузећа, што говори да смо на правом путу.

"У Регисту привредних субјеката на почетку јула било их је уписано 381.718. Укупан број приведних субјеката је за протеклих пола године порастао за 2,66 одсто, а за годину је повећан за 4,79 одсто", рекао је Мали.

Говорећи о осталим конкретним мерама, Мали је рекао да настоје да олакшају пословање свим привредним субјектима.

"Планирамо смањење рока за повраћај ПДВ, чиме ће се унапредити ликвидност привреде. Планирамо и умањење фискалног оптерећења зарада, као и доношење посебног пакета пореских подстицаја за иновативне активности. Уз то, систем Е-управе омогућава привредницима да не иду од шалтера до шалтера, чиме им штедимо време", рекао је Мали.

На питање хоће ли због планираних повишица бити ребаланса буџета министар је рекао да се у овом тренутку о томе не размишља, с обзиром на то да повећање плата и пензија може да се реализује из постојећег буџета.

 

 

 

Извор: Хепи.тв