Вести

Мали: Први српски устанак и Сретењски устав су дали основу српској државности

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали отворио је вечерас у Народном музеју Србије изложбу "ЛАДА - 120 Пролећа. Избор дела из збирки Народног музеја Србије" поводом прославе Дана државности Републике Србије.

Мали је том приликом изјавио да је Влада Србије у протекле три године обновила 109 институција културе и да су у плану градња и обнова и многих других.

"Своју снагу показујемо и тиме што откупљујемо и поново у Србију враћамо дела која су давно напустила нашу земљу, попут слике Паје Јовановића", поручио је Мали.

Мали је нагласио да су Сретење 1804., када је дигнут Први српски устанак, и дан доношења Сретењског устава 1835. датуми који су дали основе српске државности и најважнији датум новије српске историје.

Мали је констатовао да се свет битно променио за 220 година и да сада у њему влада неизвесност.

"Данас је више него важно да покажемо да смо сложни и јединствени, да смо заједно да делимо исте вредности и да нашој деци оставимо бољу Србију", поручио је Мали.

Додао је да му је велика част и задовољство што се налази у том прелепом здању и честитао је Народном музеју Србије на 180 година постојања.

"Присуствујемо отварање прелепе изложбе и честитка најстаријем друштву српских уметника ЛАДА на 120 година постојања и желим још пуно јубилеја тим уметницима", рекао је Мали.

Мали је нагласио да је Влада Србије у протекле три године обновила 109 институција културе.

"То показује да смо посвећени култури. Оно што нас чека је изградња новог природњачког музеја у Београду, изградња новог дечјег музеја на Београду на води, реконструкција Југословенског драмског позоришта, нова сцена Бојана Ступица, нова сцена Народног позоришта у Нишу, Народног позоришта у Суботици, градимо три оперске хале у Хали 1 Београдског сајма. Огроман број нових институција, музеј стакларства у Параћину и то су ствари које мењају културни пејзаж наше земље", рекао је Мали.

Како је рекао, Србија своју снагу показује и тиме што је коначно почела да купује нека дела српских уметника која су давно напустила нашу земљу. 

"Вратили смо и слику Паје Јовановића и са тиме ћемо наставити. Хоћемо да градимо наше богатство и наш идентитет и да све то оставимо новим генерацијама", рекао је Мали.

Додао је да програмом "Скок у будућност 2027" Влада Србије жели да подигне земљу у свим областима живота и да уложи милијарде евра у инфраструктуру, пољопривреду, енергетику, индустрију, али и у културу.

Изложба "ЛАДА - 120 Пролећа. Избор дела из збирки Народног музеја Србије" приређена је у сарадњи Народног музеја Србије и Друштва српских уметника Лада, које ове године обележава 120 година постојања.

У Малој галерији Народног музеја Србије, публика ће бити у прилици да до 24. марта ужива у делима Светомира Арсића Басаре, Јармиле Вешовић, Јосифа Видојковића, Николе Вукосављевића, Радомира Дамњановића Дамњана, Александра М. Ђурића, Бранимира Карановића, Весне Кнежевић, Радмиле Лазаревић, Милана Цилета Маринковића, Милована ДеСтил Марковића, Саве Пековића, Слободанке Ракић Шефер, Тодора М. Стевановића, Игора Степанчића, Добрија Стојановића, Слободана Трајковића, Тијане Фишић, Саве Халугина.

 

Извор: Танјуг