Вести

Мали: Радимо и градимо упркос кризи

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да кошаркашки клубови Црвена Звезда и Партизан дугују за порез скоро 750 милиона динара, а фудбалски клубови Црвена Звезда и Партизан скоро 2,2 милијарди динара.

Након што је председник Србије Александар Вучић недавно позвао клубове да измире своје дугове држави, Мали је изнео податке да КК Црвена Звезда има дуг за порез од 96,6 милиона динара на данашњи дан, а КК Партизан 649,7 милиона динара.

"То је скоро 750 милиона динара", истакао је Мали и додао да је за тај новац могло нешто да се изгради за грађане.

Нагласио је да су ти клубови од 2012. до 2022.године добили велику помоћ од државе, државних институција, локалних самоуправа и државних предузећа: КК Црвена Звезда 26 милиона евра, а КК Партизан 24,4 милиона евра у шта је укључен и спонзорски уговор од 8,9 милиона евра са НИС-ом.

Мали је рекао да је урађена детаљна анализа пословања фудбалских и кошаркашких клубова Црвена Звезда и Партизан и да је проблем дугова наслеђен проблем.

"Када саберете улагања у фудбалске клубове Црвене Звезде и Партизана у претходних 10 година, видите да их је држава са више од 120 или 130 милиона евра директно или индиректно подржала", навео је Мали.

Мали је рекао да је у ФК Црвена Звезда од 2012. до 2022.године држава уложила 17,6 милиона евра.

"Када додате на то и спонзорски уговор са Гаспромом, то је још 45,8 милиона евра. Значи, 63,4 милиона евра Звезда је добила од државе и од спонзора. ФК Партизан је добио 14 милиона евра, ту је велика разлика од скоро 50 милиона евра у односу на Црвену Звезду. Причао сам и са председником Вучићем и обојица смо се сложили да држава треба да уради шта год може да нађемо једног страног, доброг и јаког спонзора за ФК Партизан који ће да га подржи у наредних 5 до 10 година", навео је Мали.

Рекао је да ФК Црвена Звезда дугује на данашњи дан 859,7 милиона динара за порез, а ФК Партизан 1,299 милијарди динара.

"Добио је Партизан мање новца од државе, али и дугује више држави. Нисмо видели велику разлику између улагања у Партизан и Црвену Звезду и осталих мањих клубова. Последње две године смо по 10 милиона евра сваке године, пред крај године, издвајали за више од 300 клубова у 17 спортова, никада више, да помогнемо све спортове у Србији. Ако будемо имали новца поново ћемо уложити 10 милиона евра до краја године за те клубове", нагласио је Мали.

Додао је да су КК и ФК Црвена Звезда и Партизан у репрограму и покушавају да врате дугове, али да су се они из године у годину само гомилали. "Али, није то само проблем новца већ и навика", рекао је Мали.

"Држава је уложила преко 130 милиона евра у ФК и КК Партизан и Црвену Звезду. Ви и даље дугујете за порез и то огромне суме новца, то довољно говори о њиховом ставу према својој држави, али ми смо ту да помогнемо, али морамо да уведемо више реда у пословање спортских клубова. Рекао сам и председнику да ћемо помагати и даље уколико треба али уз већу контролу њихових финансија, али да се порез плати и да ти клубови буду пример другима", закључио је Мали.

Рекао је да је држава могла током кризе да помогне толико привреди и грађанима само из пореза.

Позвао је грађане да увек узму фискални рачун, јер ако то не учине сами себи наносе штету и додао да држава све финансира из пореза.

Мали је рекао да држава гради упркос кризи, али да грађани морају да узимају фискалне рачуне.

"Ко не издаје фискални рачун, себи је купио два џипа на штету свих нас", навео је Мали.

Рекао је да је Србија имала у првом кварталу 4,4 одсто раст БДП-а, а да ће у другом имати 3,7 или 3,8 одсто.

Имамо веће приходе од пореза, али не плаћају порез сви, навео је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк