Вести

Мали: Расписан конкурс за подршку микро и малим предузећима

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали, који по овлашћењу председнице Владе обавља дужност министра привреде, изјавио је да је јавним позивом који је данас расписан обезбеђено да привредни субјекти добију бесповратно 25 одсто нето вредности опреме коју набављају, односно максимално пет милиона динара.

Министар Мали је приликом обиласка предузећа "Еко-сан" у Лештанима а које је учествовало у овим конкурсима у току претходне године и на тај начин набавило соларне панеле, рекао да је данас расписани конкурс за подршку микро и малим предузећима и предузетницима за набавку опреме по изузетно повољним условима и да је он комбинација повољних кредита и бесповратних средстава државе и да се реализује у циљу подршке инвестицијама и подстицају бржем привредном развоју. 

Министар Мали нагласио је да овај програм спроводи Министарство привреде у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (РАС), пословним банкама односно лизинг кућама, и уз подршку пројекта "Србија и ЕУ - Опрема за привреду" који финансира Европска унија (ЕУ).

Министар Мали додао је да укупна бесповратна средства која су обезбеђена износе око 1,4 милијарде динара.

"Изузетно су повољни и квалитетни услови за набавку опреме за оне који то желе, јер до 25 одсто инвестиције неке опреме или машине су бесповратна средства и то даје држава Србија уз подршку Европске уније, 70 одсто средстава је кредит банке или лизинг куће, а само пет одсто су сопствена средства", објаснио је министар Мали.

Министар Мали нагласио је и да код преговора за средства за кредит са финансијским институцијама, нема хипотека, јер је залог опрема која се набавља, док је погодност и то што опрема ако се набавља из увоза не подлеже наплати ПДВ-а.

"То све набавку опреме чини повољнијом. На такав начин држава чини све што може да управо малим и микро предузећима и предузетницима омогући набавку опреме по што повољнијим условима и да то што стигне што пре крене да се користи", рекао је министар Мали.

Интересовање привредних субјеката за овај програм, који се спроводи у континуитету од 2015. године из године у годину, како је рекао министар Мали је све веће и у овом периоду укупно је подржано 4.121 захтева привредних субјеката у вредности од 9,3 милијарди динара.

Укупна вредност инвестиција ових одобрених захтева износи 44,8 милијарди динара.

Министар Мали је додао да је Србија на европском путу и захвалио Европској унији на помоћи српској привреди и привредницима.

"Све остале теме, било да је то и политика све зависи од економије, нових радних места, привлачења инвестиција и улагања у инфраструктуру, ауто-путеве, брзе железнице... То све чини једну земљу конкурентнијом и атрактивнијом", рекао је министар Мали и навео да је предузеће "Еко-сан" у Лештанима било прво приватно предузеће у тој области у СФРЈ.

 

Изједначавање минималне зараде и потрошачке корпе није законска обавеза

Министар Мали изјавио је да ће држава циљати да у што краћем периоду минималне зараде буду изједначене са минималном потрошачком корпом, али да то није законска обавеза.

"Ми смо се договорили да изједначимо минималне зараде и потрошачку корпу али то нигде не стоји и није законска обавеза", рекао је министар Мали.

Министар Мали није могао прецизно да каже када ће се ово изједначавање десити, јер како је нагласио то зависи од многих параметара, не само у Србији него и у свету.

Министар Мали навео је и податак да је минимална зарада у Србији ове године повећана за 14,3 одсто.

Министар Мали објаснио је и да је минимална зарада по дефиницији износ накнада који се обезбеђује запосленима у случају да предузеће уђе у неки проблем као што је на пример стечај и да она нема никакве везе са потрошачком корпом.

Министар Мали објаснио је и да до изједначавања минималне потрошачке корпе и минималних зарада није дошло до сада, иако је било најављивано да ће се десити 2018. године, због короне и економске кризе што је, како је додао, био велики проблем не само наше економије. 

Према речима министра Малог, тренутно се воде преговори са синдикатима и послодавцима о минималној заради и сваки ти разговори имају смисла.

"Сваке године разговарамо о томе. То нису једноставни разговори, јер свако има своје жеље, али чињеница да је данас минимална зарада око 40.000 динара у односу на неких 15.700 динара колико је била пре 10 година најбоље све говори", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је и податак да је у јуну ове године у Србији било 2.367.000 запослених и да је то јако битно да се зна када се говори о минималној заради, јер мора да се прави баланс између тога.

"Ако идете нагло са повећањем плата, послодавци могу да крену са отпуштањима. Зато то није једноставна одлука", додао је министар Мали.

Министар Мали нагласио је и да се држава у претходном периоду трудила да сачува радна места и повећа број запослених, а паралелно са тим да повећава и плате.

 

 

Извор: Танјуг