Вести

Мали: Развијамо нови систем фискализације

"Нови модел фискализације у Србији почиње са применом 1. јануара наредне године, развија га домаћа памет, а његова имплементација биће потпуно бесплатна за привреду, јер ће терет фискализације сносити држава са три милијарде динара које су издвојене буџетом за ову годину", изјавио је министар финансија Синиша Мали на скупу о новом моделу фискализације, а на којем је у тестном окружењу издао и први фискални рачун у новом систему фискализације.

Мали је поручио да је реч о једноставном систему, на којем ће, како каже, моћи сви да се снађу.

Нагласио је да је важно да се убрза завршетак система и да се крене у његову имплементацију, како би порески обвезници, истиче, до 1. јануара идуће године били спремни.

На састанку су присуствовали и произвођачи хардвера и софтвера за фискалне касне, а Мали им је поручио да је њихово укључивање у процес фискализације у наредних шест месеци од велике важности.

"Представили смо једно тест окружење, на којем ћете моћи да радите и да изађете што пре са уређајима и решењима које ћете понудти нашој привреди", рекао је Мали.

Каже да ће нови систем омогућити да у реалном времену сви подаци са фискалних каса долазе у Пореску управу и да се боље и ефикасније контролишу, што ће, наглашава, смањити сиву економију и побољшати наплату пореза.

Нови модел фискализације и увођење е-фактура, додаје Мали, јесу важан корак ка подизању конкурентности српске привреде.

Мали је истакао да је поред новог модела фискализације последњих година у току и реформа Пореске управе која се, подсећа Мали, ради са експертима из ММФ-а.

"Реформа пореске управе, односно боља и ефикаснија цела администрација јесте најважнији захтев целе привреде, с тога идемо привреди у сусрет", рекао је Мали.

 

 

Извор: Танјуг