Вести

Мали са министром финансија и социјалног старања Црне Горе

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали примио је у Београду министра финансија и социјалног старања у Влади Црне Горе Милојка Спајића, са којим је разговарао о економској ситуацији у Србији и Црној Гори, као и о привлачењу инвеститора и развоју целог региона. Овај састанак је, како су истакли саговорници, нова страница у економским односима две земље.

Министри финансија су у отвореном и конструктивном сусрету разговарали о томе колико је важно да цео регион иде напред, као и да све економије у региону буду успешне.

„Србија има драгоцено искуство из претходних година, када смо успешно прошли кроз процес структурних реформи, и драго нам је што можемо то своје искуство да поделимо са Црном Гором. Желимо да све економије у региону буду што успешније и да као регион идемо напред, јер страни инвеститори посматрају наш регион управо као једну целину. Црна Гора је сад на својеврсној прекретници, треба да гради свој кредибилитет у међународној јавности. Важно је и да нађе нове изворе раста, који не подразумевају искључиво туризам, као што је то до сада био случај“, истакао је Мали.

Министар Спајић је упознао министра Малог са стањем у финансијама које је затекао када је дошао на место министра финансија, и истакао да је у том смислу кључно искуство Србије, која је прошла кроз процес фискалне консолидације и избегла банкрот 2013. године.

„Црна Гора се данас налази у сличној ситуацији и зато морамо да консолидујемо јавне финансије и да нађемо нове изворе раста. У том смислу нам је драгоцено искуство Србије која је успешно прошла кроз процес фискалне консолидације, променила структуру своје економије, а данас постиже одличне економске резултате и има кредибилитет међу страним инвеститорима. То морамо и ми да урадимо, а кључно је да диверзификујемо привреду како бисмо имали нове изворе раста. У том смислу кључне су нам капиталне инвестиције, а нарочито и ауто – пут према Србији“, истакао је Спајић.

Два саговорника су се сагласила да је важно да пронађу заједничке интересе за развој читавог регоиона јер то значи нове инвестиције, нова радна места и више прихода у буџет. У том смислу, они су закључили и да је од велико значаја иницијатива „Мини Шенген“, коју је покренуо председник Републике Србије Александар Вучић.

Ово је први званични састанак министара финансија две земље у последњих неколико година, а министри су се сагласили да ће у наредном периоду интензивирати сарадњу. У том смислу, министар Мали је прихватио позив министра Спајића да у наредних неколико недеља посети Подгорицу, како би могли даље да конкретизују договоре око будућих заједничких пројеката.

 

 

 

Извор: Танјуг