Вести

Мали: "Скок у будућност - Србија 2027" је велики и важан пројекат

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали гостовао је у Новом викенд јутру Јоване Јеремић на ТВ Пинк и том приликом говорио о свим актуелним темама.

Министар Мали је говорећи о јучерашњем излагању плана "Србија 2027 - Скок у будућност" напоменуо да се ради о великом пројекту.

"Разлог због чега се веже за 2027, јесте надолазећи ЕКСПО који је наша највећа прилика да Србија унапреди сав животни стандард и да се у најбољем светлу представи свету", рекао је министар Мали.

"Ја бих план поделио на два дела. Једно је брига о људима, а друго су улагања у све оно што треба да подигне богаство земље. Бруто домаћи производ је бројка коју је председник хтео да сви запамтимо. Прошле године смо први пут дошли на 69 милијарди. Ако сви будемо вредни и укључимо се, за само три године он ће прећи 90 милијарди, а ако остваримо све зацртано прећи ће и 100 милијарди. Зато смо и план назвали квантни скок, скок у будућност", додао је министар Мали.

Министар Мали је напоменуо да ће бити изграђено 955 км путева. Градиће се и пруге и многи други инфраструктурни пројекти.

Такође је подсетио да ће до 2027. просечна зарада ће бити 1.400 евра у целој Србији, просечна пензија 650 евра, минимална зарада 650 евра, у свим сферама огроман помак.

"Хоћемо да се боримо са сиромаштвом. Треба да свима дамо прилику да искористе своје шансе, да напредују да зараде више. Зато очекујемо да овај програм буде инклузиван. Нема ово везе са политиком, зато позивамо све да покушамо да променимо Србију. То је вредност једногодишњег буџета, дакле додатан буџет ћемо издвојити за пројекте. У једном кратком делу када смо говорили о Београду на води, хоћу да поручим да снови овде могу да се остваре. Ниподаштавали су нас да Београд на води не може да се направи, смејали су се на помен брзе пруге и повећања плате. Ми сањамо велике снове, 2027. је иза врата и три године од данас Србија може да изгледа потпуно другачије", рекао је министар Мали.

Поручио је да се услови живота у Србији и неким развијенијим земљама неће пуно разликовати.

"За кога ми градимо и радимо, ако немамо више деце. Стопа фертилитета расте, то нам је сигурност за будућност, али хоћемо конкретним мерама да подстакнемо наталитет. Идемо са конкретним мерама, да помогнемо мајкама. Финансијском помоћи хоћемо да мотивишемо и кажемо хвала свим мајкама које желе да роде децу. Без деце је бесмислено све. То нам је важна конкретна мера. Одмах након ребаланса буџета идемо са применом. Повећање једнократне помоћи за прворођено и другорођено дете на 500 и 600 хиљада динара", истакао је министар Мали.

 

Извор: ТВ Пинк