Вести

Мали: Србија данас бележи добре економске перформансе

Први потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали разговарао је данас у Влади Србије са комесаром Европске уније за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем о даљем спровођењу реформи у Србији у циљу даљег развоја процеса евроинтеграција. 

Мали је указао на то да је Србија кроз све досадашње реформе и кроз посвећеност даљем реформисању сваког сегмента друштва показала своју одлучност да остане на европском путу и придружи се јединственом европском тржишту.

Мали је нагласио да смо само у последњих десет година успели да од земље која је била на дну лествице европских држава постанемо јака, растућа економија са перспективом даљег натпросечног раста, у годинама у којима је основна одлика свих економија успоравање.

Наша економија добија похвале међународних финансијских институција и сигуран сам у то да наш напор и економски резултати нису прошли неопажено ни у Европској унији, оценио је Мали.

Према његовим речима, Србија данас бележи добре економске перформансе, јавни дуг држи на 47,6 одсто БДП-а, у првом кварталу бележи раст БДП-а од 4,6 одсто, одржава раст стандарда грађана повећањем плата и пензија изнад нивоа инфлације и успева да кроз капиталне инвестиције обезбеди нове изворе раста.

Уз даљи економски раст, чија динамика предвиђа да 2027. године БДП Србије износи бар 94 милијарде евра, уз завршетак реформи и уз инвестициони рејтинг који очекујемо, бићемо држава на изузетно високом нивоу развоја када се будемо придружили ЕУ, нагласио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг