Вести

Мали: Србија и Република Српска увек ће се међусобно помагати

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали поручио је током посете централи Пореске управе у Београду заједно са делегацијом Републике Српске коју је предводила министарка финансија Зора Видовић, да су финансије Србије стабилне и да ће се Србија и Српска увек међусобно помагати.

''Грађани Србије и Српске да знају, финансије су нам стабилне. И ми ћемо стално помагати једни другима, то је основа бољег живота свих нас'', рекао је министар Мали. 

Министар Мали  изразио је задовољство због посете колега из Републике Српске.

"Драго ми је што је Зора ту, што је директор Пореске управе ту, као и њихови сарадници. Много сам срећан и задовољан што смо се окупили, мото целог дана је један народ - један сабор'', рекао је министар Мали. .

Министар Мали истакао је да ће од изложбе "EXPO 2027" користи имати и Србија и Република Српска.

''Градимо највећи развојни пројекат "EXPO 2027". Очекујемо милионе посетилаца и да тај догађај буквално буде подстицај развоја целог региона и инфраструктуре. Очекујемо да ће довести до изградње нових школа и болница и свега онога што подиже квалитет живота'', рекао је министар Мали.

"На нама који се бавимо финансијама је да обезбедимо стабилан раст и развој и да стално проналазимо изворе раста, да унапређујемо и квалитет нашег финансијског система", рекао је министар Мали.

Додао је да се у томе успева.

"Са добром атмосфером, са добрим нивоом комуникације, заједничком визијом и вредностима које делимо, небо је граница. Ми ћемо свој посао урадити", истакао је министар Мали.

Директорка Пореске управе Драгана Марковић је истакла да је Пореска управа Србије у другом циклусу програма трансформације и да је сарадња са пореском администрацијом Републике Србије годинама уназад изузетно добра.

"Планирамо да је интензивирамо у наредном периоду, посебно када је у питању размена искустава и размена знања у вези с е-фискализацијом, куповином готовог комерцијалног решења, а посебно разменом информација за ризичне пореске обвезнике који послују и у Републици Српској и у Србији", рекла је она.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић је рекла да људима који воде финансије РС сарадња са Пореском управом у Србији много значи. 

"Тако је било и у свим претходним годинама, а и сада. Ми углавном имамо законе који су компатибилни са законима у Србији и у суштини спроводимо пројекте који се проводе и овде. Прошле године је овде почела нова е-фискализација, и ми смо је прихватили и она и код нас креће ове седмице", истакла је она.

Додала је да су колеге у Србији увек спремне да им помогну а тако је било и када је рађен нови закон о е-фискализацији.

Министар финансија Босне и Херцеговине Срђан Амиџић је нагласио да је Србија лидер у региону а да би се то постигло неопходно је створити услове и применити прави начин коришћења мера фискалне и монетарне политике. 

"То су најбоље осетили грађани Србије у оним кризним временима када је било најтеже, када требате да помогнете. Србија је прва почела да користи фискалне мере и кроз фискални стимуланс да подиже агрегатну тражњу и на такав начин одреди ниво привредне активности, тако да када кажете да Србија данас има у првом кварталу раст од готово пет одсто не треба да чуди јер води одговорну политику", рекао је он.

Додао је да би сви у региону требало да се угледају на начин како је Србија приступила јавним финансијама и када су у питању јавни пројекти.

Директор Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић је истакао да је ова банка у Бањалуци присутна од 2021. године када је завршила аквизицију бивше Комерцијалне банке.

"Ја сам тада рекао да је тиме постављен финансијски ауто-пут између Републике Србије и Републике Српске. То се показало тачним", рекао је он.

Додао је да Поштанска штедионица има изузетну сарадњу са финансијама Републике Српске и Министарством финансија.

 

 

Извор: Танјуг