Вести

Мали: Србија испунила све услове за нови аранжман са ММФ

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија испунила све услове како би већ у јулу потписала нови аранжман са Међународним монетарним фондом, који ће трајати до јануара 2021.

Реч је о аранжману познатијем као "чуваркућа", који подразумева саветодавну улогу ММФ, а не финансијску помоћ.

Наводећи да су вођени тешки, али конструктивни преговори са мисијом ММФ, Мали је рекао да последњи подаци говоре да у прва три месеца ове године, Србија бележи раст привреде од 4,6 одсто.

То је, како је констатовао, огроман раст који нас сврстава у топ три економије у Европи када је реч о стопама привредног раста.

"До краја године наш раст ће бити 3,5, 3,6, 3,7 одсто, што су већ високе стопе раста", истакао је Мали.

 

Закон о пензијама биће потпуно укинут до краја године

Мали је изјавио данас да ће Закон о пензијама бити потпуно, а не фазно, укинут до краја године.

"Била је идеја да идемо фазно, али ми имамо довољно фискалног простора да то употпуности урадимо ове године", изјавио је Мали.

Мали је додао да је договорено да ће бити повећане пензије за све оне пензионере који нису били обухваћени овим Законом.

 

Влада ипак размишља о смањењу акциза

Влада Србије размишља о евентуалном смањењу акциза на гориво како би се нашло најбоље решење за грађане, а не због тога да би се одговорило на протесте и захтеве са улица, изјавио је данас Мали.

Упитан о томе да ли постоји простор да се смање акцизе на гориво, Мали одговара да се не може свака мера посматрати изоловано, те да и ММФ сматра да акцизе и њихово евентуално смањење не доприносе расту.

О томе можемо да дискутујемо. Оно што у овом тренутку радимо као Влада је да ипак размишљамо и о томе и да интензивно радимо са председницом Владе да нађемо најбољу меру ако је потребно да изађемо грађанима у сусрет и по том питању, изјавио је Мали.

Мали је подсетио на јучерашњу изјаву председника Србије Александра Вучића поводом протеста који неколико дана трају у Србији због цене горива, те да ни Влада неће да одговара на протесте и захтеве са улице.

 

У септембру ће се знати износ повећања 

Мали је изјавио данас да ће се у септембру тачно знати колико ће бити повећање плата у јавном сектору и пензија.

ММФ инсистира да се са том цифром не излази до септембра, када ће се тачно знати како нам стоји буџет за 2018. годину, односно за 2019. годину, рекао је Мали.

Мали је прецизирао да је са том међународном финансијском институцијом договорено да ће Закон о привременом смањењу пензија бити потпуно, а не фазно, укинут до краја године.

"Била је идеја да идемо фазно, али ми имамо довољно фискалног простора да то у потпуности урадимо ове године и то је сјајна вест за наше најстарије суграђане", истакао је Мали.

Мали је додао да је договорено да ће се повећати пензије за све оне пензионере који нису били обухваћени овим Законом.

Најавио је да ће у септембру, када се очекује поновни долазак мисије ММФ-а, бити познато колико фискалног простора, односно новца имамо у буџету како би то повећање било што значајније и што веће.

Још је рано да изађемо са правим, тачним цифрама, зато што је јун месец. Све иде како треба у нашем буџету и приливи и имамо велики суфицит и тај ће износ бити што већи могући, рекао је Мали говорећи о повећању пензија.

Када је реч о платама у јавном сектору, Мали каже да су са ММФ о томе били тешки разговори, али да је ипак договорено повећање плата у јавном сектору.

Колико тачно знаћемо исто тако у септембру ове године, када будемо видели тачан буџетски простор који имамо за ову намену. Очекујем значајно повећање плата, али што је још важније очекујем и почетак реформи платних разреда, односно платног система у јавном сектору, који очекујемо да ћемо почети већ од јануара 2019, изјавио је Мали.

 

Наћи изворе раста и кроз повећање инвестиција

Мали је изјавио данас да је пораст инвестиција које се финансирају из државног буџета основа раста и да је важно да новац за ту намену расте из године у годину.

Навео је и да ће ове године бити завршени сви кракови аутопута ка Грчкој и Бугарској и да је у току рехабилитација великог броја километара пруга.

"Мој посао је да нађемо изворе раста и кроз повећање инвестиција", рекао је Мали, а на питање како се снашао у новој улози министра финансија, с'обзиром да су га одмах по избору сачекали разговори са ММФ-ом, каже да је стекао искуство као градоначелник Београда али да су изазови увек различити и да му је част што ради у Влади Србије.

"После само две недеље мог мандата имао сам ту могућност да учествујем у разговорима и обавестим грађане Србије да смо направили договоре који нам дају нови аранжман са овом институцијом и још већу сигурност да године које долазе по питању макроекономске стабилности и нових инвестиција и развоја наше привреде, буду више и боље обећавајуће за наше грађане", изјавио је Мали.

У време док је био градоначелник Београда каже да је много тога урађено на консолидацији јавних финансија, због чега је Београд сада потпуно финансијски стабилан град, а добио је и кредитни рејтинг први пут.

"Оно што наслеђује нови градоначелник Београда је стабилна градска каса, а ја имам прилику сада да то наследим на нивоу Републике", навео је Мали.

Додао је да је сада на свима у Влади као тиму да у корист грађана још више унапреде привредно окружење и конкурентност привреде, те да је посао свих да се сада баве стварањем услова за отварање нових радних места.

 

Оставио сам стабилну касу у БГ, и државна је стабилна

Свом наследнику на месту градоначелника Београда оставио сам финансијски стабилну градску касу, а преузео сам исто тако стабилну државну касу на новој функцији у Влади Србије, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

"Изазови су увек различити, али на крају велика је част радити у Влади Србије и својим знањем, искуством и енергијом допринети неком бољем сутра за нашу децу", рекао је Мали, упитан како се снашао на новој функцији и у разговорима са ММФ-ом.

Стицајам околности је, каже, после само две недеље новог мандата имао могућност да учествује у разговорима са представницима Мисије ММФ-а о новом аранжману, такозваној "чуваркући" и да обавести грађане Србије о постигнутом договору са том међународном финансијском институцијом.

"Ти договори нам дају још већу сигурност да године које долазе по питању и макроекономске стабилности, нових инвестиција и развоја наше привреде буду више и боље обећавајуће за наше грађане", истакао је Мали.

Имао је, каже, то искуство и као градоначелник Београда јер је много тога урађено на консолидацији јавних финансија у граду.

"Београд је сада потпуно финансијски стабилан град, добили смо и кредитни рејтинг први пут, чак смо га и унапредили у међувремену. Оно што наслеђује нови градоначелник Београда - стабилну градску касу, ево имам прилику да то наследим на нивоу Републике", каже Мали.

Наводи да је сада не само на њему, него на читавој Влади Србије као тиму да заједнички раде у корист грађана Србије како би се још више унапредило пословно окружење, привреда учинила конкурентнијом, а истиче да је задатак свих у том тиму да се баве стварањем услова за отварање нових радних места.

Међу позитивним резултатима постигнутим у Граду Београду навео је и смањење незапослености, те да ће то бити циљ и на нивоу Србије, као и то да из године у годину буде све боље и боље.

 

 

Извор: Танјуг