Вести

Мали: Србија из кризе излази као победник

Министар финансија Синиша Мали поручио је да Србија из кризе, изазване пандемијом корона вируса, излази као победник, што, додао је, не би било могуће да није било труда и рада и запослених у рударском басену "Колубара" и ЕПС-у.

Мали, који је са председником Александром Вучићем обишао нови коп Радљево - Север, у "Колубари", захвалио је запосленима на залагању и на љубави према својој земљи.

Министар је истакао да сви морају да буду свесни да цео свет пролази кроз највећу и најтежу економску кризу икада - на десетине милиона је незапослених, привреде пропадају, фабрике се затварају.

"Такав најцрњи сценарио се није десио у Србији. Изашли смо са правим, свеобухватним мерама подршке онима којима је то најпотребније", рекао је Мали.

Подсетио је да је држава издвојила 5,1 милијарди евра за подршку, око 11 одсто БДП-а, јер је прихватила да терет кризе буде на њеним плећима, с обзиром да то може да издржи, како би привреда преживела.

Мали је додао да тога не би било да није било реформи које је Александар Вучић покренуо 2014. године и које су довеле до тога да држава има здраве и јаке јавне финансије и девизне резерве.

Министар је подсетио и да је први квартал, Србија завршила са пет одсто раста БДП, док је у Еврозони стопа -3,3 одсто, а у САД још мања, те да има добру основу, и жељу да буде прва у Европи по стопи раста.

Мали је поручио да је следећи важан корак да се настави са инвестицијама, са пројектом Србија 2025, за који је опредељено 14 милијарди.

"Желимо да улажимо у инфраструктуру, путеве, болнице, вртиће, школе, водоводну и канализациону мрежу, да изградимо јефтине станове за младе, просечну пензију од 400 евра, а плате преко 900 евра", рекао је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк