Вести

Мали: Србија је успела да стабилизује јавне финансије

Пореска управа од данас издаје пореска уверења о плаћеним обавезама у електронском облику, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

"Од данас та уверења Пореска управа издаје и електронски, тако да ћете још мање времена проводити на шалтерима, већ ћете моћи одмах електронски то да обавите", рекао је Мали.

Према његовим речима, пореска уверења се електронски издају на свим уплатним рачунима јавних прихода.

Министар финансија је објаснио да је реч о уверењима о плаћеним порезима, о плаћеним доприносима за здравствено осигурање, о плаћеном ПДВ-у, као и о плаћеним другим порезима и доприносима.

То је допринос дигитализацији и даљем развоју наше економије, нагласио је Мали.

 

Пореска управа биће реформисана до 30. јуна

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је започета реформа Пореске управе и да ће она до 30. јуна бити потпуно реорганизована.

"Са новом систематизацијом и новим људима, који ће бити на одговарајући начин обучени, а број филијала ће бити смањен са 78 на 37 филијала. То ће омогућити Пореској урпави да буде још ефикаснија и да буде још више на располагању грађанима Србије.

Мали је рекао да Министарство финансија за 2020. има два приоритета.

"Тако ћемо 2020. имати нову фискалну политику у смислу фискализације, то јест да све фискалне касе у исто време буду у комуникацији са Пореском управом да би знали да ли постоји сива економија и слично".

До краја године ћемо набавити и софтверске пакете који ће бити усмерени на то да се све наплате обрачунавају одмах тако да може брже да се изврши повраћај ПДВ-а путем тзв. електронске фактуре, пошто је то био један од најважнијих захтева привреде.

 

О Вујовићу: Србија је успела иако је пропадала…

Министар финансија Синиша Мали изјавио је поводом коментара бившег министра Душана Вујовића да је Србији потребно 185 година да достигне 15 чланица ЕУ по реалној куповној моћи, да је Србија успела, иако је пропадала у претходних 30 година, да стабилизује јавне финансије што је основа за даљи раст.

Мали је рекао да није ова влада крива што се земља урушавала у претходних 30 година, али је, каже, сада прилика да се ствари промене.

“Нажалост још нисам прочитао оно што је Вујовић говорио, чуо сам да је рекао да нам треба дуг временски период да бисмо достигли бољи животни стандард. Мој одговор на то је да смо ми у претходних неколико година урадили више него што је урађено за 30 година”, рекао је Мали.

Подсетио је да је земља била под санкцијама, да је претрпела бомбардовање, пад привредних активности, али да је влада тешким мерама данас успела да стабилизује стање и јавне финансије.

Мали је подсетио да је стопа раста прошле године била изнад четири одсто, а да се ове године пројектује на 3,5 одсто.

“Погледао сам јуче цифре везане за ЕУ. Стопе раста су за последњи квартал биле око један одсто, односно 1,2 одсто. Ми брже растемо него што расте ЕУ. Оно што је наша обавеза је да сада пронађемо нове изворе раста”, рекао је Мали.

Министар је поновио да је незапосленост пала на 11 одсто, да је јавни дуг стављен под контролу наводећи да је тренд добар.

“Дакле тренд је добар, али треба да проналазимо нове изворе раста, да Србија не пропусти четврту индустријску револуцију како бисмо још брже расли. Зависи од нас колико ћемо у томе успети. Резултати у 2018.години да можемо”, рекао је министар.

 

ДРИ ради ревизију завршних рачуна, после у скупштину

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је затражио од Државне ревизорске институције (ДРИ) да уради ревизију завршних рачуна републичког буџета и да ће након тога извештаји о томе како се трошио новац грађана бити прослеђени скупштини.

На питање зашто се парламенту четири године не доставља завршни рачун буџета, Мали је подсетио да такви извештаји у скупштини нису усвојени од 2002/2003. године.

“Тражио сам од Државне ревизорске институције (ДРИ) да уради ревизију тих завршних рачуна пре него што би били упућени у Скупштину Србије. Чим ДРИ заврши свој део посла и то ћемо урадити”, поручио је Мали.

 

За обуку резервиста се ништа додатно не издваја

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је буџетом Министарства одбране већ предвиђено 20 милиона динара за обуку војних резервиста, те да се ништа посебно не издваја ове године.

“То су активности које Министарство одбране спроводи сваке године. Ништа се додатно не издваја”, рекао је Мали.

 

Морају да се оправдају накнаде за превоз запослених

Министар финансија Синиша Мали је изјавио да мишљење Министарства финансија о накнадама за превоз запослених ни на који начин не крши права грађана о исплати тих средстава на основу Закона о раду, већ да се сада само тражи да та накнада оправда ако се добија у новцу.

На питање новинара зашто је Министарство финансија донело то мишљење, да ли се крши Закон о раду и дискриминишу Београђани пошто има градова у Србији, попут Јагодине где се не плаћа превоз, као и да ли ће фирме морати да уплаћују месечне Бусплус претплатне карте уместо да им тај новац исплаћују на рачун или на руке, Мали је рекао да се не крше права грађана, као и да о начину како ће бити оправдана средства одлучују општине и фирме.

"Мишљење није ни на који начин јаче од закона. Такође, Закон о раду није тангиран овим мишљењем већ закон о одређеним пореским обавезама које треба да се испоштују ако се накнада за превоз даје у новцу", рекао је Мали.

Како каже, новац дат запосленима на име накнаде за превоз мора да се оправда пошто је тај део ослобођен одређених пореза.

"Ни на који начин се не задире у права која су стечена и дефинисана Законом о раду већ порески третман тих трошкова које компаније књиже на одговарајући начин треба да буде регулисан законски, а мишљење министарства се позива на закон и по мени је важно да то испоштујемо до краја. Да не дођемо у ситуацију да буџет Србије трпи зато што одређени порези нису плаћени".

Додао је да се на основу оправдања тих средстава обрачунава одговарајући порез који треба да иде у државну касу.

"То нека виде локалне самоуправе и предузећа на који начин ће то да регулишу, то је обавеза и ревизора. Дали смо мишљење не улазимо начин на који ће они то да ураде", казао је Мали.

Ако се возите бициклом, онда не треба да добијете накнаду за превоз, рекао је Мали и додао да предузећа морају да дају одговор на који начин ће та средства бити оправдана.

 

 

Извор: Танјуг