Вести

Мали: Србија једна од ретких земаља којој "Standard and Poor's" није смањио рејтинг

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Србија једна од ретких земаља у свету којој агенција "Standard and Poor's" није смањила кредитни рејтинг.

Министар је оценио да је вест да је агенција "Standard and Poor's" потврдила оцену кредитног рејтинга Србије на нивоу ББ+ и задржала стабилне изгледе за његово даље повећање веома важна, најважнија за крај године.

Мали је указао да задржавање кредитног рејтинга Србије значи да су извори финансирања јефтинији и да су камате ниже, што је веома важно.

Министар је указао да је "Standard and Poor's", једна од три највеће кредитне агенције у свету, анализирала јавне финансије и буџет Србије.

"Привредна активност у Србији није пала, избегли смо масовна отпуштања", истакао је Мали.

 

У четвртак пензионерима по 5.000 динара

Мали је изјавио да ће Србија Законом о дигиталној имовини "погодити право у мету" и да на тај начин жели да иде у корак са светом.

"Идемо са регулативом целе области. Биткоин, криптовалуте је нешто што се примило у свету, то представља начин финансирања", рекао је Мали.

Мали је истакао да се тим законом жели да се омогући малим фирмама финасирање на алтернативан начин.

Мали је рекао да се у овом тренутку не размишља о новом одлагању плаћања пореза и доприноса.

"С обзиром на привредну активност, да немамо локдаун, да имате могућност да порез и доприносе платите у 24 рате, мислим да је преурањено говорити о томе", рекао је Мали.

Мали је истакао да држава мора на неки начин да се финансира и да морају да буду исплаћене плате и пензије.

Министар Мали је рекао да у највећој кризи на свету Србија показује да је отпорна, да може да реагује и да је њена економија много стабилнија него што су мислили.

Мали је навео да у четвртак за 1,7 милиона пензионера леже по 5.000 динара.

Министар је навео и да људи све више имају свест о томе колико је важно да се узме фискални рачун и да се плате порези.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва