Вести

Мали: Србија посвећена развоју обновљивих извора енергије

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали.изјавио је да је Србија потпуно посвећена развоју обновљивих извора енергије (ОИЕ), зеленој транзицији и улагањима у овој сектор.

Министар Мали рекао је да ове године Србија започиње пројекат изградње само-балансираних соларних електрана капацитета једног гигавата са батеријским системима за складиштење електричне енергије, што је највећа инвестиција у ОИЕ у Европи.

"У овај пројекат укључене су најбоље светске компаније и финансијске институције, експортно кредитне агенције попут УС Ексим, МИГА, Шведске извозно кредитне корпорације и других", рекао је министар Мали након састанка са финансијерима пројекта, којем је присуствовала и амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид.  

Према речима министра Малог, очекује се да ће се реализацијом овог пројекта обезбедити додатни гигават електричне енергије из обновљивих извора, са годишњом производњом од 1,2 терават сати, а изградња би, како се очекује, требало да буде завршена 2028. године.

Министар Мали истакао је и да је Србија са економским развојем у последњој деценији отворила врата великим европским пројектима.

"Само прошле године привукли смо 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција. Сада највеће компаније енергетског сектора окупљене око идеје заједничког наступа у енергетским пројектима у Србији желе да улажу. Све је ово потврда да смо нашли изворе будућег раста и велики је подстрек за наше инвестиционе планове", рекао је министар Мали.

Министар Мали саговорницима је представио и све досадашње резултате Србије, наглашавајући да је у прошлој години, која је економски била тешка за цео свет, Србија остварила раст БДП-а од 2,5 одсто и да ове године планира раст од 3,5 одсто. 

"Желимо даља улагања, желимо да будемо ефикасни и увек смо отворени за разговоре који подразумевају иновације и технологије. Сви предложени пројекти се савршено уклапају у планове Србије да прати зелену агенду", рекао је министар Мали.

Министар Мали позвао је заинтересоване компаније да се укључе и у пројекте у вези са изградњом "EXPO 2027" комплекса, будући да је то, како је рекао, пројекат од велике важности за Србију на којем су иновације и нове технологије добродошле. 

"Битно нам је да све спроведемо транспарентно и на прави начин, а сада када су компаније заинтересоване за велика улагања у Србију, отворени смо да то искористимо за наш убрзани развој", навео је министар Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг