Вести

Мали: Србија приступила Програму јединственог тржишта ЕУ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали потписао је данас са генералном директорком за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа Европске комисије Керстин Јорна Споразум о приступању Србије Програму јединственог тржишта.

Потписивањем овог документа, Србија је приступила још једном програму Европске уније, навео је министар Мали.

Министар Мали је додао да ће учешћем у овом програму, домаћа мала и средња предузећа добити прилику да кроз различите инструмената подршке, а посебно кроз наставак рада Европске мреже предузетништва у Србији, унапреде своју конкурентност и интернационализују своје пословање.

Према речима министра Малог, домаћа мала и средња предузећа из Србије добиће прилику и да се боље припреме да одговоре изазовима јединственог тржишта. Министар Мали је навео и да су програмом предвиђени и посебни позиви за развој кластера, туристичке инфраструктуре и предузетништва младих.

Министар Мали је подсетио и да је Србија много тога урадила по питању подизања њене економије и конкуретности, захваљујући и великој подршци Европске уније.

"Има још пуно посла који треба да буде урађен, а програм јединственог тржишта показује нашу посвећеност константном унапређењу конкурентности  и пословног окружења у нашој земљи", рекао је министар Мали.

Министар Мали је нагласио и да је програм јединственог тржшта Европске уније  велика прилика за Србију и да се искрено нада да ће успешно бити спроведен.

"То је велика прилика за нас. МСП су основа наше економије и доста им помажемо у овој кризи, као што и ви радите у Европској унији, али још доста тога предстоји, јер основа сваког раста било које економије није само да унапредите пословно окружење, већ и да унапредите и конкурентност ових предузећа", рекао је министар Мали.

Министар Мали је навео и да је Србија, у јулу ове године имала рекордан ниво запослених 2,310 милиона и да стопа запослености никад није била већа у Србији и она износи 50,4 одсто.

"Ако узмемо у обзир услове кризе и све изазове глобалне економије, можемо да кажемо да смо направили прогрес. Такође, нове инвестиције су ту и нове могућности за запошљавање, као и нове фабрике. За нас је важно да наставимо тај тренд и зато је овај програм веома важан, како бисмо наставили да подижемо конкурентност свих компанија, а посебно МСП која су база економије", рекао је министар Мали.

Према речима министра Малог данас потписани споразум је и велика прилика не само за подизање МСП, већ и за Србију да направи корак даље ка пуноправном чланству у Европску унију подизањем економских перформанси земље.

"Хвала Европској унији на помоћи Србији", закључио је министар финансија.

Како истичу у Министарству финансија потписивање Споразума о јединственом тржишту представља наставак дугорочне сарадње са Европском унијом у области конкурентности, с обзиром на то да Србија учествује у Оквирним програмима за конкурентност и иновативност од 2008.

Подсећају и да су у претходном програмском циклусу, кроз Програм конкурентности МСП (2014-2020) - ЦОСМЕ, субјекти из Србије могли да конкуришу за средства из буџета Европске уније равноправно са организацијама из земаља чланица Европске уније и постигли су значајне резултате. 

Приступање Програму јединственог тржишта омогућава предузећима учешће у конкурсима за реализацију пројеката који доприносе конкурентности малих и средњих фирми. 

Правна и физичка лица Србије ће бити у равноправном положају са организацијама из земаља пуноправних чланица Европске уније приликом конкурисања за буџетска средства Европске уније која су обезбеђена кроз Програм јединственог тржишта. 

Посебан значај приступања Програму јединственог тржишта, како наглашавају у Министарству финасија Србије огледа се у наставку пројекта Европска мрежа предузетништва  који представља највећу мрежу која пружа подршку МСП и помаже им да интернационализују своје пословање и да се позиционирају на светском тржишту.  

Подсећа се и да је Србија од почетка укључена у рад Европске мреже предузетништва, прецизније од 2008. године и да је у претходних 15 година више од 18.500 домаћих МСП користило услуге Европске мреже предузетништва.

 

 

Извор: Танјуг