Вести

Мали: Србија се гради и у томе не смемо да станемо

Како ће да изгледа његов дан 18. децембра, не жели да предвиђа, али верује искључиво у рад и посвећеност. Потпредседник Владе Синиша Мали је у фотељу министра финансија сео у мају 2018, да би две године касније на исто место био изабран по други пут. Данас, када је до отварања бирачких места остало нешто мање од месец дана, убеђен је да ће се 17. децембра одлучивати о томе да ли се враћамо у прошлост или настављамо да градимо бољу и лепшу будућност за нашу земљу.

- Наша земља се у последњих 10 година променила набоље. Градимо инфраструктуру, стварамо повољан амбијент за привреду, отварамо фабрике и нова радна места. Очекујемо ове године прилив страних директних инвестиција од око 4,5 милијарди евра. У годинама светске кризе, то је резултат ван свих очекивања. То значи више посла за наше грађане, као и веће плате. Само у последњих 10 година отворено је 500.000 нових радних места, а самим тим незапосленост више није проблем број један, као што је то некада био случај. Иако људи данас живе боље, знамо да можда има још оних који нису у потпуности осетили те промене. Зато морамо да радимо још више, како би сваки грађанин осетио бољитак. С друге стране, хајде да видимо шта нам опозиција нуди. Дакле, имате оне који су „лево“ и оне који су „десно“, са међусобно потпуно различитим идеологијама и политикама, али који већ најављују да су спремни да се уједине, само како би сели у фотељу. Они то сами признају. А све их окупља Драган Ђилас. Значи, није им важна никаква идеологија, није им важно да ли земља иде ка истоку или ка западу, важно им је само да се дочепају власти и да добију приступ пуној каси коју данас имамо.

* Недавно сте објавили да је домаћа авио-компанија поново 100 одсто у власништву државе Србије. Када подвучемо црту, шта је све последњих година она донела и узела?

- Мањински партнер „Ер Србије“, „Етихад ервејз“, одиграо је кључну улогу у трансформацији компаније. Национална авио-компанија Србије пре једне деценије била је руинирани гигант са 400 милиона долара дуга, због чега јој је тада и био неопходан поуздан и сигуран стратешки партнер. То је нешто што не бисмо могли да урадимо сами и на томе смо им веома захвални. Данас, чињеница је, наша национална авио-компанија може самостално да настави да послује. „Ер Србија“ је сада успешан национални авио-превозник који запошљава 1.500 људи и прави профит од око 50 милиона евра, колико се очекује ове године, а наставља да лети до више од 87 градова широм света.

* До краја месеца 1,65 милиона пензионера у Србији очекује уплата једнократне помоћи од 20.000 динара, а исто важи и за кориснике социјалне помоћи. Да ли у каси Фонда ПИО има довољно новца?

- Фонд ПИО данас је финансијски стабилан, са све мање издвајања из буџета државе. Пре десет година, недостајућа средства за исплату пензија износила су више од 48 одсто, док је данас тај проценат далеко мањи. Помоћ пензионерима од 20.000 динара биће исплаћена 30. новембра, а за то је потребно око 290 милиона евра. Узимајући у обзир и повећање од 1. јануара наредне године од 14,8 одсто - просечна пензија у 2024. години биће увећана за укупно 21,1 проценат у односу на чек за септембар 2023. и износиће око 390 евра, односно 45.800 динара. Раст пензија у првих десет месеци ове године износио је 8,2 одсто у реалном износу. И повећање плата и пензија у последње две године је изнад нивоа инфлације, а с том стратегијом настављамо и наредне године. Наше обећање је да ће 2027. године просечна плата бити 1.400 евра, а просечна пензија 650 евра. Као што смо испунили свако обећање до сада, тако ћемо испунити и ово.

* Последњих година је смањена незапосленост, повећане су просечна зарада и пензије, додељено је неколико једнократних помоћи младима и пензионерима... Шта је било најтеже постићи?

- Када водите рачуна о економској политици, о сваком динару, ништа није тешко. Србија данас, захваљујући одговорно вођеној политици, финансијски је стабилна и економски јака земља која може да обезбеди раст плата и пензија. На рачуну буџета имамо готово пет милијарди евра, док 2012. године није било новца ни за исплату месечних пензија. Оставили су нам празну касу кад су отишли, банкрот! Поред помоћи пензионерима од 20.000 динара која ће бити исплаћена 30. новембра, у септембру смо исплатили по 10.000 динара деци до 16 година. Сада нас очекује и нова мера новчане подршке за кориснике социјалне помоћи, који ће 1. децембра добити по 10.000 динара, а ту помоћ ће добити и они који уживају право на туђу негу и помоћ. За ту меру ће бити потребно нешто више од две милијарде динара. Дакле, новца има и грађани у том смислу могу да буду потпуно спокојни. Наставићемо да водимо рачуна о сваком динару.

* Шта сте ви као министар и сама влада током последњег мандата пропустили да урадите, а мислите да је требало?

- Људски капитал је нешто на чему морамо да радимо. Ту пре свега мислим на унапређење положаја младих на тржишту рада, путем обезбеђења њиховог лакшег преласка из сфере образовања на подручје рада. Важно је да се разним подстицајима мотивишу да започну бизнис овде. Већ имамо низ пореских подстицаја за запошљавање, али мислим да можемо да урадимо још више. Фискална политика ће у наредном периоду бити фокусирана на даље смањење укупног пореског оптерећења рада, чиме се додатно растерећује привреда и повећава конкурентност приватног сектора. На расходној страни, приоритет ће имати инфраструктурни и капитални пројекти, те политика повећања пензија и плата. При томе ће се водити рачуна да се не изађе из планираног одрживог фискалног оквира и континуитета стабилности јавних финансија Србије. То је оно што је до сада ова влада успешно радила, и поред светске кризе која сад већ траје неколико година.

* Из Фискалног савета стиже замерка да Србија има превише пројеката од посебног интереса којим се, како тврде, заобилазе уобичајене процедуре (Експо, Моравски коридор...). Какав је ваш коментар?

- То су пројекти који су наша развојна шанса и ту нема посебног интереса, осим оног да ће од свега тога имати користи сви грађани Србије. Моравски коридор је важан јер ће олакшати и скратити путовања у том делу наше земље, приближити територију Србије потенцијалним улагачима. Када је Експо у питању, Србију ће током те сајамске манифестације посетити три милиона посетилаца, а очекивања су да ће више од милијарду евра бити директне и индиректне користи за нашу земљу. Погледајте само, 2012. године имали сте „банкрот земљу“ из које су људи бежали, а само 15 година касније, 2027. године, имаћете земљу у коју људи долазе, која ће окупити цео свет! Кад је реч о тврдњама Фискалног савета, тај процес ће бити потпуно транспарентан и ми редовно извештавамо јавност о томе докле смо стигли с пројектом. Испред нас стоји рад, рад и само рад. Све треба да буде завршено до почетка 2026. године и динамика радова иде у том правцу. Осим Експа и националног стадиона, простор у Сурчину до 2026. године добиће и пет нових саобраћајница дужине 7,8 километара, нову петљу која ће бити повезана са обилазницом око Београда, нову пругу која повезује стадион, Експо, Аеродром „Никола Тесла“, Земун Поље, укупно 18 километара нове пруге на којој ће возови ићи брзином од 120 километара на сат. Овако велики инфраструктурни пројекти показују колико се Србија гради и у томе не смемо да станемо.

* Како коментаришете чињеницу да представници опозиције, кад год немају да се ухвате за неки аргумент, почну да причају о истраживањима јавног мњења где, како кажу, бележе „знатан раст популарности“?

- Поновићу оно што је рекао председник Вучић, а то је да је најлакше онима који губе. Онима који побеђују сваки избори су тешки. Ми пред грађане, као и на сваким изборима, излазимо с резултатима и, за разлику од опозиције, с плановима како да даље побољшамо квалитет њиховог живота. Јер смо свесни да увек може боље. Са друге стране, имате представнике бившег режима, који су без идеја које ће дати додатну вредност нашим грађанима. Нисам чуо ниједан једини паметан предлог како да реше неки проблем или шта би они то другачије урадили. Знају само да понављају исту причу која је усмерена ка критици свега што ради власт, а нарочито ка председнику Вучићу. А кад их питате како бисте ви то урадили, шта бисте урадили боље, они ћуте. Не знају. Дакле, једна потпуна демагогија, незнање, нерад... Са друге стране, ми смо увек спремни за изборе. О квазиистраживањима јавног мњења нећу ни да говорим. Најбоља сондажа биће 17. децембра и ми ћемо бити стрпљиви да је сачекамо.

* Однедавно сте се активирали и на друштвеној мрежи Тикток. Коме се конкретно обраћате својим објавама?

- Ова друштвена мрежа је добар начин да се обратимо мало млађој генерацији и да им на једноставнији начин говоримо о финансијама, неким важним пројектима које спроводимо. Мислим да треба искористити све потенцијале комуникације путем друштвених мрежа. Свакодневно добијам много порука, и чим приметимо да се нека питања понављају, видимо да постоји проблем и онда га решавамо. Политика више није само једнострано обраћање нацији са ТВ екрана, данас је све то много интерактивније, а на нама је да идемо у корак с временом.

 

 

Извор: Курир