Вести

Мали: Србија се задужила по нижој камати, остало су неистине Драгана Ђиласа

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да га је срамота да коментарише политичке неистине, али и стручно незнање Драгана Ђиласа, наводећи да камата за задуживање код ММФ-а иде до 4,05 одсто, што је више од камате по којој се Србија задужила.

"Каматна стопа по којој се можете задужити код ММФ-а износи до 4,05 одсто, што је, сложићете се, више од 3,125 одсто, колико смо ми добили на међународном тржишту капитала", рекао  је Мали.

Мали је рекао да му је тешко да говори о моралном кредибилитету онога који је уништио Град Београд, оставио дуг од 1,2 милијарде евра, затворио све фабрике, урушио привреду и нашу земљу довео до ивице банкрота.

"Ипак, још једном ћу му објаснити због чега је Србија изашла на међународно тржиште капитала и продала своје обвезнице страним професионалним инвеститорима, које су листиране на Лондонској берзи, као и зашто Србији није потребно задуживање код ММФ-а, "на ком је неуко инсистирао Драган Ђилас", рекао  је Мали.

Мали објашњава да ММФ даје кредите за девизне резерве, које су код нас на веома високом нивоу, затим за дисбаланс у платном билансу и немогућност отплате спољног дуга, тако да нам, додаје, ти кредити нису потребни.

"То би била и погрешна порука за инвеститоре, јер би значило да смо у дубоким проблемима. Управо то се десило Египту, који је најпре узео кредит од ММФ-а, а онда изашао на међународно тржиште и добио каматну стопу која се креће и до девет одсто.

Последњом емисијом обвезница Србија је, додаје, обезбедила новац за функционисање привреде и очување радних места, што је било неопходно у условима пандемије вируса ковид19, која је изазвала највећу светску економску кризу икада.

Спречен је економски колапс, а држава је на себе преузела највећи терет и то по први пут у историји, рекао  је Мали.

"Поред помоћи привреди, успели смо и да измиримо све обавезе које су доспевале почетком увођења ванредног стања, понашали смо се домаћински и успели смо да задржимо поверење свих међународних финансијских чинилаца, на шта сам поносан".

Мали наводи да је Ђилас био међу онима који су задуживали земљу, у условима када никакве кризе није било 2011. године, задуживали на том истом тржишту, али по стопи од 7,25 одсто.

"Када сте емитовали обвезнице да бисте покрили ''рупу'' у буџету за несавесно трошење и то у доларима. Још увек памтимо и нажалост враћамо те дугове, с обзиром на то да доспевају 2021. године, али успели смо да се изборимо са свиме што сте грађанима оставили у аманет, јер смо бар део тих дугова превремено отплатили још прошле године и на тај начин смањили део трошкова за ваше скупе камате", рекао је Мали.

Са друге стране, наводи Мали, Србија данас има стабилне јавне финансије и никада се неће беспотребно и скупо задуживати, као што је радио Ђилас.

"Удео јавног дуга неће прећи 60 одсто у односу на БДП, чиме обезбеђујемо дугорочну одрживост и стабилност наших јавних финансија. Србија је сада у добрим рукама", поручио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг