Вести

Мали: Србија жели да удвостручи раст економским планом

Србија планира да искористи међународна тржишта обвезница како би платила пројекте осмишљене да удвоструче стопу економског раста према новом економском плану, јер земља излази из година штедње, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Мали је рекао да Влада Србије тежи томе да годишњи раст порасте на 7 одсто у року од три године са око 3,5 одсто колики је сада, што у великој мери зависи од најмање 10 милијарди евра инфраструктурних пројеката који су укључени у нови петогодишњи економски план.

"Стопе раста су наш кључни изазов", рекао је Мали.

Мали је рекао да већина потрошње за инфраструктуру у наредних пет година биће прикупљена на међународним тржиштима капитала, укључујући зелену обвезницу.

"Узимајући у обзир да је најновија еврообвезница дошла са приносом од 1,25 одсто, мислим да су услови такви да бисмо требали да се задужујемо на тржишту", рекао је Мали и додао да Министарство проучава и продају дуга у Кини.

Према његовим речима, најмање милијарду евра потрошње биће предвиђено за загађење, што ће створити праву прилику за прву емисију зелених обвезница и омогућити Србији да покаже посвећеност и спремност за решавање проблема животне средине.

Дуг Србије у локалној валути вероватно ће у првој половини ући у један од индеxа ЈПМорган нових тржишта, а након што је у првом кварталу стављен на листу за праћење.

Мали оцењује да ће продаја обвезница са дужим роком доспећа и повећаним секундарним терговањем помоћи Србији да се квалификује за Евроклир (Euroclear), што је још један корак који би могао да подстакне потражњу и смањење трошкова.

Наводи се да Србија планира да у првом кварталу понуди динарске обвезнице са роком доспећа од 12 година и 20-годишње хартије од вредности деноминиране у еврима.

 

 

 

Извор: Танјуг