Вести

Мали: Сваки индикатор наше економије је апсолутно позитиван

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је, да је сваки индикатор економије Србије апсолутно позитиван, и да то не тврдимо само ми већ је то потврдио и Међународни монетарни фонд (ММФ) и све остале међународне финансијске институције.

Министар Мали рекао је да Србија не сме да стане и да морамо да се боримо за нове изворе раста и да утичемо да наш БДП расте из године у годину, што ће држава како је нагласио и да уради.

Министар Мали подсетио је да је Србија пошле године имала привредни раст од 2,5 одсто упркос свим изазовима када је чак и једна Немачка остваривала негативне стопе раста.

"Једна мала Србија и даље расте. Први пут смо у историји прешли тај ниво од 69 милијарди евра БДП-а, а поређења ради, пре само 11 година наш БДП био је 33 милијарде. Дакле, расте нам БДП, расте богатство наше земље и до 2027. године са пројектом "Скок у будућност", са новим, додатним инвестицијама хоћемо да достигнемо тај ниво од 100 милијарди евра БДП", рекао је министар Мали.

Министар Мали подсетио је и да је уз све помоћи привреди и грађанима, Србија сачувала стабилност и да је наш јавни дуг који је у односу на БДП од 52,3 одсто крајем прошле године, а данас још нижи, далеко испод нивоа Мастрихта од 60 одсто.

"Значи, имамо под контролом много бољи резултат него што смо планирали, то потврђује и ММФ", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је и да упркос овој кризи и томе што, како је рекао, милиони људи остају без свог посла, у Србији имамо рекордно ниску незапосленост која је 9,1 одсто, док пре 11 година сваки четврти грађанин није имао посао.

"То значи да смо оправдали нашу економску политику у смислу отварања фабрика, отварања нових радних места, улагања у ауто-путеве, брзе пруге, јер како више улажете у ту инфраструктуру, тако сте конкурентнији, атрактивнији, долазе инвеститори, запошљавају се људи", рекао је министар Мали.

Према његовим речима, у Србији је тренутно и висока стопа запослености и да 2.360.000 људи данас ради, плаћају порезе, доприносе, а то је, како је нагласио пола милиона више него пре само 10 година.

Министар Мали нагласио је и да је Србија привукла преко 60 одсто свих инвестиција у подручју Западног Балкана, наводећи да је план да у децембру 2027. године у Србији просечна плата буде 1.400 евра, а просечна пензија и минимална зарада од по 650 евра.

 

Избори за Београд најважнији до сада

Министар Мали изјавио је да су предстојећи београдски избори, према његовом мишљењу, вероватно најважнији избори у скорашњој историји Србије, јер је, како је рекао, веома важно у ком смеру ће се Београд развијати и на који начин грађани Београда виде даљи развој свог града, али и земље.

Како је рекао, посебно важно је да постоји јединство руководства на нивоу локалне самоуправе и Републике, јер, другачије не може.

"Дакле, ми заједно радимо, заједно решавамо проблеме, заједно се бавимо и улажемо у све те велике пројекте које значе за све локалне самоуправе, за целу Србију, не само за град Београд. Замислите само како би изгледало ако не постоји комуникација између руководства Града Београда и Владе Републике Србије. Нема раста, нема пројеката, нема напретка за Београд", поручио је министар Мали.

Додао је да је веома важно да покажемо јединство и слогу и да постоји вертикална интегрисаност, сарадња и заједништво између Града Београда и Републике Србије у смислу пројеката и да само тако можемо да идемо напред.

"Ја сам сигуран да ће бирачи то препознати, као што су већ препознали нашу политику и да ћемо остварити и бољи резултат него на претходним изборима", рекао је министар Мали.

Говорећи о опозицији, министар Мали рекао је да немају политику нити програм осим речи мржње према (председнику Републике Србије Александру) Вучићу и његовој породици, као и да грађани Београда од њих нису могли да чују ништа корисно у кампањи.

"Њихова је жеља само да Драган Ђилас дође на власт, да како год знају и имају, упркос већинској вољи народа и грађана Србије и грађана Београда, који их неће и који их не желе. Њима треба неко други да их доведе на власт. Рекао сам, само из њихових ситно-сопственичких интереса, поготово Драгана Ђиласа", поручио је министар Мали.

Министар Мали сматра да би било добро да се избори одрже што пре.

"Добра одлука је да идемо поново на београдске изборе, 'ајмо поново да се измеримо, да видимо како ће и шта ће рећи грађани. Излазимо опет са конкретним програмима, причали смо о "EXPO 2027", "Србија - Скок у будућност 2027". Ми ћемо причати и у овој кампањи о конкретним проблемима грађана, о томе како ћемо их решавати, како ће цела Србија, како ће Београд ићи напред", рекао је министар Мали.

Додао је да ће у кампањи Српска напредна странка причати и о улагањима у инфраструктуру, у канализационе мреже, здравство, образовање, вртиће, уређивање паркова и све друго што је важно за свакодневни живот Београђана.

На питање о забрани платног промета у динарима на Косову и Метохији, министар Мали рекао је да се труде из дана у дан да пронађу решење и реше проблем који је Аљбин Курти изазвао.

"То јесте велики проблем за наше грађане на територији Косова и Метохије, али ми нећемо одустати од тога да нађемо решење. Морамо да омогућимо нормалан живот тих грађана тамо, али то је само један део притисака које видите", поручио је министар Мали.

Како је рекао, ситуација у свету се мења и Србија се суочава са много изазова, од Косова и Метохије,  регионалних изазова, до притисака који су везани за конфликт у Украјини и за санкције према Русији.

"Оно што је нама данас потребно, као никада више и никада пре, је јединство, слога, дакле да сачувамо нашу Србију као самосталну, као независну, као суверену државу, а са друге стране, да учинимо све да и даље растемо и да грађани свој животни стандард поправљају из године у годину", поручио је министар Мали.

 

У индекс обвезница "JPMorgan GBI-EM Index" укључена нова за финансирање "EXPO 2027"

Након укључивања три динарске бенчмарк обвезнице Републике Србије у реномирани индекс обвезница "JPMorgan GBI-EM Index" 2021. године, у  наведени индекс укључена је и нова динарска бенчмарк обвезница емитована у октобру 2023. године а која доспева 2031. године. Средства ове обвезнице се користе за финансирање пројеката у оквиру "EXPO 2027". Вредност емисије је 150 милијарди динара.

Улазак у индекс имплицира појачан потенцијални прилив инвеститора на глобалном нивоу, чиме се поспешује ликвидност, а тиме и приноси на целој криви обвезница у домаћој валути. 

Србија је посебан пример где су почетком године локалне обвезнице забележиле принос еквивалентан, а у појединим тренуцима чак и нижи од приноса на секундарном трговању обвезница емитованих на међународном тржишту.

Такви параметри су јасан показатељ поверења инвеститора у фискалну и монетарну стабилност једне земље на дугорочни период. 

Интересовање инвеститора за обвезницама ове емисије, као и њен успех на секундарном тржишту у овако кратком року, тражња професионалних страних инвеститора који све активније учествују на аукцијама, доказује да је Република Србија изабрала прави начин финансирања буџета и пројеката везаних за "EXPO 2027" с обзиром на то да је и пре саме реализације целе емисије, она била на радару "JPMorgan GBI-EM Index" тима, и постала део индекса пре реализације на примарном тржишту.

Ово укључење представља јасан сигнал међународним инвеститорима да је Србија достигла ниво угледних земаља у развоју. То ће имати вишеструке позитивне ефекте на домаће финансијско тржиште и омогућити још повољније услове финансирања државе и домаћих компанија. 

Очекујемо додатну диверсификацију већ широке базе инвеститора који улажу у хартије од вредности Републике Србије, с обзиром на то да укључивање динарских обвезница у наведени индекс знатно повећава атрактивност наше земље као инвестиционе дестинације, рекао је министар Мали.

 

Формиран тим за План раста за Западни Балкан од 2024. до 2027. године

Као што је председник Републике Србије Александар Вучић најавио у Тирани, заједно са министарком за европске интеграције Тањом Мишчевић формирали смо тим за План раста за Западни Балкан, који ће нам омогућити ближу сарадњу унутар региона и са Европском Унијом. План се односи на период од 2024. до 2027. године и подразумева низ потребних реформи, као и финансијску подршку Европске Уније.

Задатак нашег тима, који је данас одржао и иницијални састанак, ће бити да на најефикаснији начин спроведемо све неопходне активности.

У фокусу су нам активности на успостављању јединственог, најпре регионалног тржишта, као и приближавање европском тржишту, што ће много значити за наше грађане, а пре свега за наше пословне везе са Европом.

Даље, једна од тема је и приступ јединственом тржишту за плаћање у еврима СЕПА што ће значити мање провизије и убрзање прекограничних плаћања.

Убрзано радимо и на тзв. "зеленим коридорима" како не бисмо имали задржавање на друмским и железничким граничним прелазима у теретном саобраћају приликом извоза и увоза роба.

Повезивање економија и уклањање препрека су велики и важни циљеви који воде ка суштинском развоју наше земље и региона и бољој будућности за наше грађане. Идемо даље!

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва