Вести

Мали: Свако обећање смо испунили у динар, у дан

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали говорио је о помоћи коју држава издваја за привреду и грађане, наводећи да је у последње четири године издвојено 9,4 милијарде евра.

Министар Мали рекао је да ће данас бити исплаћено 10.000 динара примаоцима новчане социјалне помоћи и онима који примају накнаду за туђу негу и помоћ.

"Јуче смо исплатили 20.000 динара најстаријим суграђанима, још једном да им се захвалим. Исплатићемо новчану помоћ, као што је председник Вучић и обећао, средњошколцима 10.000 динара до краја следеће недеље", рекао је министар Мали.

"Да вратим филм у 2020. годину, када је кренула највећа криза, тада смо исплатили 4.000 динара свим пензионерима, онда је 6.100.000 грађана Србије добило 100 евра. Та подршка грађанима траје све време. Прошле године три пута смо помагали младе од 16 до 29 година, прво са 100 евра, па опет 100 евра, па 5.000 динара. У септембру смо исплатили мајкама 10.000 динара за свако дете до 16 година. Када погледате сву ту помоћ, као и помоћ нашој привреди, минималне зараде, гарантне шеме, успели да сачувамо радна места, издвојено је 9,4 милијарди евра, држава је издвојила у последње четири године да помогне и привреду и грађане", рекао је министар Мали.

"Ово је питање бриге о грађанима, свако обећање смо испунили у динар, у дан", додао је министар Мали.

Министар Мали изнео је најновије податке о стању наше економије.

"Завод за статистику је изнео податке и то хоћу да поделим са грађанима Србије. Имамо стопу незапослености у трећем кварталу од само 9 одсто, била је 9,6 одсто, а 2012. године била је 25,9 одсто. Имамо 2.367.000 запослених у Србији, стопа запослености 50,7 одсто. Ми у овом тренутку имамо највећи број запослених грађана у историји наше земље на овај број становника, упркос свим кризама. Наша земља се и даље боље држи и од неких развијенијих држава. Стопа раста БДП у трећем кварталу 3,6 одсто, у другом кварталу смо расли 1,7, у првом 0,9, а једна Немачка три квартала већ пада, има негативан раст БДП", навео је министар Мали.

Према речима министра Малог, држава је на прави начин, одговорном економском политиком одговорила на велики број изазова са којима се суочава цео свет.

"Ја ћу да подсетим да смо у октобру повећали пензије за 5,5 одсто и за само месец дана, од 1. јануара, следи нам повећање плата у јавном сектору за 10 одсто, повећање минималне зараде од 17,8 одсто.

 

 

Извор: Новости/ТВ Пинк