Вести

Мали: Свесрпским сабором шаљемо слику јединства и слоге

Министар финансија Републике Србије  Синиша  Мали изјавио је да сусрети попут данашњих у оквиру Првог свесрпског сабора а који шаљу поруку заједништва, слоге, јединства треба да буду свакодневни и када је реч о међусобним комуникацијама и заједничким пројектима јер је кључ у томе да растемо заједно.

"Сабор шаље веома важну поуку заједништва слоге и јединства и у овим геополитичким условима када имате притиске на Србију и РС важно је да покажемо да смо једно, иако имамо Дрину која нас раздваја, јер је реч о истом народу и истим вредностима", рекао је министар Мали гостујући на ТВ Прва и изразио уверење да ће када неко буде гледао на овај дан са дистанце од 10 и више година овај датум сабора сматрати историјским.

Министар Мали  истакао је да је потребно искористити "EXPO" и све развојне пројекте, попут изградње инфраструктуре, аутопутева и железнице, аеродрома у Требињу, посебне индустријске зоне - Зворник Бјељина, улагања у енергетику, како би подигли регион.

"EXPO" ће бити не само развојна шанса за Београд и Србију већ и РС и цео регион, истакао је министар Мали. 

Министар Мали рекао је да ћемо већ наредне недеље уплатити још 10 милиона евра за наставак радова од Сремске Раче до Бијељине како би били завршени у року.

Навео је да се пројекат Сремска Рача-Кузмин који градимо у Србији, који треба да буде готов до краја године, наслања на пројекат Рача-Бијељина - пут који кошта око 130 милиона евра, а за који највећи део новца иде из буџета Србије.

Путна инфраструктура од Пожеге ка Котроману, преко Златибора, је веома важан правац и тешка деоница, рекао је министар Мали и додао да би он омогућио да се отвори додатни путни правац ка Републици Српској.

Нагласио је и да је веома значајан пројекат изградње аеродрома Требиње, да се прикупља потребна документација и ради на томе да се што пре прикупи планска документација, заврши експропријација и све остало заврши, јер је то огромна развојна шанса за тај део РС.

Подсетио је да постоје и велики пројекти у области енергетике, попут хидроелектране Бук Бијела, Фоча, Паунци, а постоји и велики број пројеката везаних за гасовод и нагласио да један пројекат гура други.

Говорећи о данашњем првом сверспском сабору у Београду, министар Мали  оценио је да је јутрос из Храма Светог Саве са молебана послата веома лепа слика јединства.

"Лепа је слика када смо сви заједно, када делимо исте вредности, када се посвећујемо једним и другима, када разговарамо, када комуницирамо, када градимо нешто заједничко. Дакле, то је циљ свих тих активности и не треба то да буде везано само за Сабор. То треба да буде свакодневно и кад су комуникације у питању и пројекти и заједничке идеје и све остало", рекао је да министар Мали.

Министар Мали говорио је и о значају Декларације о заједничкој будућности која ће бити донета као и о меморандуму за оснивање меморијалних центара у Доњој Градини и Београду.

Разговараће се и данас, како је рекао, као и јуче када се већ састао са министарком финансија РС Зором Видовић и министром финансија и трезора БиХ Срђаном Амиџићем, колегама из Министарства и сектора финансија из РС о бројним инфраструктурним пројектима. 

Како је рекао, потребно је да се искористе и сви развојни пројекти, изградња инфраструктуре, ауто-путева и железнице, улагања у енергетику како би подигли регион.

"Сваким окупљањем, свим заједничким пројектима ми градимо јаче, нераскидиве везе," нагласио је министар Мали.

Навео је да се пројекат Сремска Рача-Кузмин који градимо у Србији, који треба да буде готов до краја године, наслања на пројекат Рача-Бијељина - пут који кошта око 130 милиона евра, а за који највећи део новца иде из буџета Србије.

Путна инфраструктура од Пожеге ка Котроману, преко Златибора, је веома важан правац и тешка деоница, рекао је министар Мали и додао да би он омогућио да се отвори додатни путни правац ка РС.

Нагласио је и да је веома значајан пројекат изградње аеродрома Требиње, да се прикупља потребна документација и ради на томе да се што пре прикупи планска документација, заврши експроприација и све остало заврши, јер је то огромна развојна шанса за тај део РС.

Подсетио је да постоје и велики пројекти у области енергетике, попут хидроелектране Бук Бијела, Фоча, Паунци, а постоји и велики број пројеката везаних за гасовод и нагласио да један пројекат гура други пројекат.

Министар Мали представио је упоредни преглед стопа раста БДП-а у Европи у првом кварталу ове године.

"Са 4,7 одсто раста, Србија је најбржа растућа економија у Европи у првом кварталу ове године", рекао је министар Мали и нагласио да је кључ да растемо заједно и да ће управо то бити тема о којој ће говорити на заједничкој седници влада.

"Кључ је да растемо заједно", рекао је министар Мали и нагласио да Србија мора да настави на такав начин. Додао је да укључивање великог броја предузећа из Републике Српске, свих могућих институција, може само да допринесе и нашем и њиховом бржем расту.

Министар Мали нагласио је да Србија гура напред, да смо диверсификовани сва тржишта и да ускоро ступа на снагу споразум о слободној трговини са Кином.

"Очекујемо раст стопе наше економије до краја године. Сад смо је повећали, било је 3,5. С обзиром да смо добри у првом кварталу, идемо на 3,8, а 3,8 су већ озбиљне стопе раста", рекао је министар Мали.

Идемо са тим да нам расту плате и расту пензије у континуитету, са тим да већ за прва четири месеца ове године имамо 30 одсто веће стране директне инвестиције него у истом периоду прошле године, а прошле године смо 4,5 милијарде, рекао је министар Мали и додао да је реч о историјски највећем броју тих инвестиција.

 

Важно да је Србија поново изашла на тржиште капитала

Министар Мали рекао је данас да је за Србију важно да је поново изашла на тржиште капитала и да у буџету има довољно новца да буде сигурна у наредном периоду. "Потпуно друга слика наше Србије у односу на период пре 2012. године. Сада на рачуну имамо пет милијарди евра, имамо сигурност. 

Што смо желели да урадимо, да имамо кеша и готовине на рачуну за случај да се деси нешто што не треба, да можемо да реагујемо", рекао је министар Мали.

"Шта год да се деси у свету наредних пар месеци, ми смо спремни и сигурни", додао је министар Мали.

Министар Мали најавио је да ће ускоро бити завршена брза пруга Београд-Ниш и поновио да се у држави ради девет ауто-путева.

"За сваку економију најважнија ствар је како да нађе изворе раста. А ми имамо - "EXPO" је ту", рекао је министар Мали.

Министар Мали истакао је да Србија постаје конкурентна и да долази све већи број инвеститора.

Стопа незапослености износи 9,4 одсто, наводи министар финансија и истиче да је она на историјском минимуму.

Министар Мали је такође рекао да је удео БДП-а у буџету 49,5 одсто.

Говорећи о изградњи аеродрома Требиње, министар Мали рекао је да се ради на прикупљању потребне документације за тај пројекат.

 

 

Извор: Информер/ТВ Прва