Вести

Мали: Такозвани економски стручњаци упућују критике

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали реаговао је на изјаву економисте Горана Радосављевића о стопи инфлације и висини цена и навео да је Народна банка Србије недвосмислено указала на факторе који опредељују инфлацију.

"Најважније је рећи да је то повећање изазвано глобалним факторима и да се дешава у већини земаља. Прошле године је, услед пандемије, тражња за производима била на веома ниском нивоу, тако да је очекивано да међугодишња стопа инфлације из тог разлога буде виша. То врло добро знају и такозвани економски стручњаци, али свесно игноришу ту чињеницу и упућују нам неосноване критике", истакао је Мали.

Мали је додао да цене расту на глобалном нивоу и због тога што производња не може да испрати значајан раст тражње, који је резултат брзог опоравка економске активности након пандемије.

"Пандемија корона-вируса утицала је на глобалну економију у сваком смислу, и ми смо изузетно задовољни што смо минимално осетили те последице. Раст цена, иако минималан, једна је од тих последица, али најважније је истаћи да је он привремен и да ће се стабилизовати већ почетком следеће године, када очекујемо успоравање раста цена. Са друге стране, добра вест је да су јавне финансије у потпуности стабилне и да имамо довољно новца за реално повећање плата и пензија, што трајно подиже животни стандард свих грађана", истакао је Мали и нагласио да је стопа инфлације у време бивше власти и данашњих критичара износила и више од 11 одсто, која се сада захваљујући паметној монетарној и фискалној политици држи под контролом.

"Господине Радосављевићу, у време док сте ви са Душаном Никезићем, Ђиласовим портпаролом, водили економску политику, инфлација је била двоцифрена и износила је више од 11 одсто. Занимљиво је како сви сада наводно заборављају ту високу инфлацију која није била вођена глобалним факторима и пандемијом, већ неодговорном монетарном политиком. Пре пандемије, Србија је бележила ниску и стабилну инфлацију од око два одсто годишње. То је створило предвидив и повољни пословни амбијент за инвестиције и запошљавање. Веома брзо ћемо се вратити управо на те стопе и грађани не треба да брину због малициозних изјава критичара власти", поручио је Мали и нагласио да циљ тих људи из бивше власти није бољи квалитет живота грађана, већ фотеља из које ће моћи лако да пуне своје џепове. 

 

 

 

Извор: Танјуг