Вести

Мали: Усвојена Уредба за подстицање женског предузетништва

Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о утврђивању Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за женско предузетништво у 2023. години, а са циљем јачања женског предузетништва, повећања броја привредних субјеката и даљег подстицања запошљавања.

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, који по овлашћењу председнице Владе обавља функцију министра привреде до избора новог министра, навео је да је за подстицање женског предузетништва намењено 600 милиона динара бесповратних средстава, као и да програм представља комбинацију бесповратних средстава из буџета и повољних кредита Фонда за развој.

"Посебно ме радује што су опредељена средства сада шест пута већа него раније, с обзиром да је претходним конкурсом за програм за жене и младе било опредељено 100 милиона динара, а сада је само за женско предузетништво намењено 600 милиона динара, док износ бесповратних средстава иде и до 50 одсто, што је највиши проценат по свим нашим програмима подршке предузетништву", навео је министар Мали.

Истакао је да кроз овај Програм Влада жели да пружи системску подршку женском предузетништву, како би се дала подршка женама за наставак и развој њихових бизниса, а тиме подстакло и јачање предузетништва, малих и средњих предузећа, која су кичма развоја наше привреде.

"Кроз овај Програм биће подржане све жене предузетнице без обзира на годину оснивања њихових бизниса, а њима се омогућава да дођу до финансијских средстава за пословање под повољним условима. На тај начин се даље побољшава положај жена на тржишту рада, јача њихов предузетнички дух и оне се економски оснажују", нагласио је министар Мали.

Министар Мали је истакао да Министарство привреде трећу годину за редом спроводи посебан програм подршке женама предузетницама кроз који се подстиче самозапошљавање жена, и то како у производним тако и у услужним делатностима.

Додао је да, ако се погледају претходне године, број одобрених захтева за жене предузетнице је 2021. године био 74, 2022. године 64, а ове године очекујемо 250 одобрених захтева.

"У 2023. години, кроз овај програм, одобраваће се већи износ бесповратних средстава, него у претходне две године, што ће бити још већи подстицај женама да покрену своје пословање и што ће утицати на даље смањење њихове незапослености", навео је министар Мали.

Изразио је очекивање да ће јавни позив за подстицање развоја женског предузетништва бити расписан у наредних месец дана.

"Овом приликом позивам све жене предузетнице да се пријаве на конкурс и добију средства за напредак и развој свог пословања", закључио је министар Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг