Вести

Мали: Велики потенцијал за јачање економске сарадње Србије и Охаја

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са привредном делегацијом америчке савезне државе Охајо, коју предводи директорка Одељења за развој те државе Лидија Михалик.

Мали је упознао саговорницу са економским успесима Србије, истакавши да наша земља, упркос свим изазовима, наставља да напредује и бележи добре резултате.

Он је указао на то да је у последњих десет година Србија од земље која је била на ивици банкрота дошла до тога да ће 2027. године бити домаћин специјализоване међународне изложбе „Експо 2027”.

У последњој деценији успели смо да двоструко увећамо наш БДП у апсолутном износу, да дођемо до историјски ниске незапослености и имамо рекордне стране директне инвестиције. Тренутно градимо девет ауто-путева, повећавамо плате и пензије, а уз све то држимо јавни дуг под контролом, истакао је потпредседник Владе.

Михалик је честитала на одличним резултатима које је Србија постигла и на томе што ће Београд бити домаћин изложбе „Експо 2027”, и нагласила да је импресионирана знањем и жељом да се нешто промени коју је видела код својих домаћина на досадашњим састанцима у Београду.

Према њеним речима, привредна делегација Охаја ће се сигурно вратити у Србију, с обзиром на то да у нашој земљи види велики потенцијал за ближу сарадњу.

Михалик је претходно са представником Привредне коморе Србије потписала Меморандум о разумевању и сарадњи у области економског развоја са циљем јачања и унапређења привредних веза двеју земаља.

Од 2020. до 2022. године српски извоз у Охајо повећан је за 100,5 одсто, док је у истом периоду извоз из Охаја у Србију забележио пораст од 29 одсто. Програм државног партнерства између Србије и Охаја успостављен је у септембру 2006. године.

 

 

 

Извор: Танјуг