Вести

Мали: Више прихода у односу на планирани буџет

Први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали подсетио је да у државној каси у првих осам месеци има 132,5 милијарде динара више прихода у односу на планирани буџет и додао да има много важних пројеката, не само оних великих, који ће се спроводити у наредном периоду.

Министар Мали подсетио је да се улаже 18 милијарди динара више у пољопривреду, додајући да никада већи буџет за тај сектор није био.

"Са овим ребалансом након његовог усвајања наши пољопривредници  ће имати 137 милијарди динара на располагању и то је никада више,  7,3 одсто нашег буџета иде управо у пољопривреду. Некада је мисао именица била да то буде 5 одсто, сада је то 7,3 одсто и мислим да то показује на прави начин нашу посвећеност пољопривредницима", рекао је министар Мали у парламенту.

Има и више новца за просвету 12 милијарди,  за здравство 25,6 милијарди, за науку,  за културу, за екологију,  али и 111 милијарди динара више за капиталне инвестиције.

"Када говоримо о инвестицијама, јесте, инвестирамо у велике пројекте,  пројекте који мењају перспективу Србије, чине наше окружење,  нашу економију и конкурентнијом и атрактивнијом и ту превасходно мислим  на изградњу обилазнице око Крагујевца, на изградњу девет брзих саобраћајница и ауто-путева које тренутно градимо, на завршетак  брзе пруге до Суботице, која ће бити готова крајем ове године,  на почетак изградње брзе пруге до Ниша, па онда настављамо и до границе са Северном Македонијом", рекао је министар Мали.

Како је додао министар Мали, осим тих великих пројеката, изградње метроа у Београду, умрежавање са брзим саобраћајницама,  са брзим железничким пругама, са ауто-путевима.

Министар Мали навео је да у овом ребалансу има наставка или почетка обнове и опремања 65 објеката широм Србије.

"И тим улагањима бави се Министарство за јавна улагања,  то је 8 општих болница, дакле Лозница, Кикинда, Врање, Прокупље,  Лесковац, Нови Пазар, Зајечар и Сурдулица, дакле 8 општих болница, 6 клиника и других здравствених установа, Тиршова 2,  институт за мајку и дете др. Вукан Чупић, Клиника за неурохирургију Клиничког центра Србија, институт за инфективне и тропске болести,  институт за јавно здравље Панчево и институт за патологију, три дома здравља, Чукарица, Рача и Кучево, четири установе социјалне заштите и станове за избјеглице,  Геронтолошки центри, Нови Сад и Суботица", рекао је министар Мали.

Министар Мали рекао је да се не улаже само у ауто-путеве, метро, Експо, већ и у оне пројекте који директно мењају квалитет живота грађана.

"Шест научних установа, Институт "Biosens", "Bio4 Campus",  Хемијски факултет и три научно-технолошка парка Чачак, Крушевац и Ниш.  Дакле, и даље настављамо да градимо научно-технолошке паркове  и да инвестирамо у научне институте имајући у виду колико нам је наука важна.  Управо на такав начин одговарам и онима који су из опозиције рекли да се ништа у науку не инвестира", рекао је министар Мали.

Према речима министра, у овом ребалансу буџета су и 22 школе - Гимназија у Младеновцу, Школе у Параћину, Ђурђеву, Новом Пазару, Дољевцу, Новој Вароши,  Ражњу, Рашкој, Трстенику, Бујановцу, Лозници, Рековцу, Трговишту, Ћићевцу, Ћуприји,  три школска објекта у Рачи, две школе у Сјеници,  средња стручна школа у Крагујевцу и основна школа Владислав Рибникар у Београду.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2