Вести

Мали: Влада данас о три закона помоћи привреди и грађанима

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали очекује да ће Влада Србије данас усвојити три предлога закона која се односе на трећи пакет помоћи грађанима и привреди.

"Реч је о проширењу гарантне шеме од прошле године, која је износила две милијарде евра а сада је проширујемо за додатних 500 милиона евра, како би предузећа могла боље да функционишу у кризи", рекао је Мали.

Мали је објаснио је да ће рок враћања кредита, у оквиру нове гарантне шеме за угрожена предузећа бити пет година, са грејс периодом отплате од 18 до 24 месеца.

Мали је навео да ће се пред Владом наћи и законско решење којим се дефинише исплата 60 евра помоћи грађанима, те да очекује да ће у наредне две до три седмице ти предлози бити изгласани у парламенту.

„Пријава за ову помоћ почиње 28. априла и трајаће до 15. маја. Поступак ће бити као и прошле године па ће се пријаве подносити путем сајта Управе за трезор Републике Србије, као и путем кол-центра", рекао је Мали.

Мали је подсетио да ће првих 30 евра бити исплаћено у мају, а других 30 у новембру и напоменуо да ће пензионери добити додатних 50 евра.

Мали је истакао да се настављају разговори са најугроженијим секторима, посебно занатлијама, али и фитнес центрима, ноћним клубовима, ивент центрима, као и да он схвата њихову забринутост.

„Зато смо и организовали три пакета помоћи државе. Кројачи, фризери, козметичари добијају помоћ аутоматски без пријављивања", истакао је Мали.

Мали је оценио да се ипак види светлост на крају тунела, о чему говори и резултат на крају прошле године, када је Србија имала једну од најмањих контракција Бруто домаћег производа у Европи, као и стопу незапослености од девет одсто.

Мали је напоменуо и да охрабрују резултати из прва два месеца ове године када смо имали 7,5 милијарди динара суфицита а био је планиран дефицит.

Када је реч о даљим плановима Мали је навео да је тренутно један од најважнијих пројеката изградња канализационе мреже у 65 локалних самоуправа, фабрике за пречишћавање воде и канализациона мрежа, за шта ће се обезбедити додатна средства.

 

 

 

Извор: Танјуг