Вести

Мали: Влада сутра о новом пакету економских мера

Влада Србије ће на сутрашњој седници усвојити правни оквир који се односи на други пакет помоћи за привреду, како би се ублажиле последице епидемије вируса корона, најавио је министар финансија Синиша Мали.

Мали је навео да ће сви привредници који су већ користили мере, који на њих имају право, бити аутоматски пријављени те не морају да се додатно пријављују.

Према његовим речима, на ове мере имаће право и привредни субјекти који су основани после 15. марта, односно који су основани до 20. јула.

Мали је навео да је новим пакетом мера обезбеђено 60 одсто од минималне зараде за запослене у августу и септембру, а да ће предузећа добити и додатни месец дана одлагања плаћања пореза и доприноса на зараде.

"То је око 66 милијарди динара додатне помоћи и у августу и септембру. Помоћ државе се огледа у 155 евра за сваког запосленог", навео је министар и подсетио да је претходни пакет мера користило 1.050.000 запослених, 235.000 предузећа.

Наводи да ће појединци, али и предузећа, имати мораторијум на плаћање кредита још два месеца.

Први пакет мера био је 5,1 милијарду евра и подразумевао је три минималне зараде за запослене, 100 евра за све пунолетне грађанине, кредите Фонда за развој.

 

Управа за прање новца ради свој посао

Мали je рекао да Управа за прање новца ради свој посао и да је невероватно "политичко дивљање" појединих невладиних организација и политичара, након што је од банака затражен увид у све њихове трансакције.

Мали је навео да је Србија пре пар година била на сивој листи ФАТФ-е и да је тада било питање зашто је Србија на тој листи.

"У међувремену протекле две године много тога смо урадили у спречавању прања новца и борби против тероризма", рекао је министар.

Мали је навео да Србија ради све што раде развијене земље света како би се спречило прање новца, како би се контролисали токови новца и спречило финансирање тероризма.

"То је нормална активност без икакве политичке позадине", нагласио је Мали.

Не видим зашто би увид у трансакције појединаца или невладиних организација био проблем, уколико се нешто не крије. Подсећа да се тако прате токови новца и у Француској, Немачкој, Француској.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк