Вести

Мали: За осам сати за помоћ државе пријавило се 176.281 грађанин

Трећи пакет помоћи државе привреди и грађанима вредан 257 милијарди динара креће да се реализује. У поноћ је отворена страница Трезора Републике Србије за пријаве за 30 плус 30 евра. За осам сати пријавило се 176.281 грађана за помоћ од државе, рекао је министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали.

Мали је рекао да смо прошле године имали  два пакета вредности 704 милијарди, када се то све сабере то је 8 милијарди евра од државе привреди и грађанима.

"Систем пријављивања је веома једноставан, као и прошле године. Одете на сајт трезора имате три податка која треба да укуцате број ЈМБГ, број личне карте и да изаберете банку у којој имате рачун или у којој желите да вам ми отворимо рачун, ако га немате", објаснио је Мали и додао да сама процедура траје 30 секунди.

Мали је поновио да се до 8 сати пријавило 176.281 грађанин преко портала.

Мали је додао и податак да се прошле године у првих пола сата за 100 евра пријавило 3.900 људи, а ноћас у првих пола сата пријавило се преко 20.000 људи, пет пута више у првих пола сата.

"Ми очекујемо да ћемо у наредним сатима прећи и 500.000 и данас прећи први милион. Прошле године 100 евра је добило 6,2 милиона грађана, од којих се пријавило 4 милиона и 300.000. Не пријављују се пензионери, њих има 1,7 милиона, корисници социјалне помоћи и они који су на одслужењу санкција, њима новац леже на рачуне", навео је Мали.

Мали је нагласио да пријављивање траје до 15. маја, од тога 5. маја креће са радом и кол центар.

Најавио је да ће 6. маја бити исплата за све пензионере, 7. маја све кориснике социјалне помоћи и Управу за кривичне санкције, а 12. маја креће исплата осталим грађанима који су се пријавили. Како очекује требало би до 20. маја да буду исплаћени сви пријављени грађани.

Мали је напоменуо да се 10. маја исплаћује друга минимална зарада који је део пакета привреди.

"Из дана у дан помажемо грађанима и привреди. Како смо обећали помажемо. Стабилни смо. Имамо 240 милијарди на рачуну, ликвидни смо", рекао је Мали.

На констатацију да је предвиђен привредни раст од шест одсто, јавни дуг не би требало да пређе 60 одсто бруто домаћег производа, да је вредност претходних мера износила је 704 милијарде плус овај трећи пакет, да су поједини критичари рекли да се држава задужује са 3,5 милијарде евра, а да грађанима даје милијарду Мали је одговорио:

"Када смо до 2019. имали суфицит у буџету, тада су критиковали, сада критикују. Држава хоће да покаже да је стабилна и јака и да помогне и привреди и грађанима да се умање последице коронавируса".

Мали је нагласио да су створени услови претходних година да може да се реагује у време кризе и то је учињено сада, реаговано је веома брзо и јако и ефикасно са осам милијарде евра. 

"Наше учешће у Бруто домаћем производу неће прећи 60 одсто, упркос оволикој овој привреди. И не само то, јер у буџету имате никада већи новац за инвестиције. До краја године осам аутопутева ће бити изграђено. Инвестирамо у болнице, нову фабрику вакцина у екологију", истакао је Мали.

Мали је рекао да се крајем године креће у изградњу линије метроа у Београду и да је новац за то издвојен.

 

 

Извор: РТС 1