Вести

Мали: За помоћ од 100 евра пријавило се 4.050.000 грађана

Исплата једнократне новчане помоћи од  100 евра данас је почела у свим градовима Србије, а према најновијим подацима, за помоћ се пријавило 4.050.000 грађана, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Мали је истакао да је ово прилика да се покаже колико је држава стабилна и јака и да је преузела највећи терет економских мера да би помогла и привреди и грађанима.

''Ако се узму у обзир пензионери и они који примају социјалну помоћ, а који су током претходне недеље аутоматски добили помоћ од 100 евра, долази се до шест милиона грађана који су се пријавили за ову помоћ'', рекао је Мали.

Подсетио је да је до 5. јуна рок за пријаву и додао да ће грађанима који се пријаве тог дана новац бити исплаћен шестог или седмог јуна.

Мали је рекао да је данас исплаћено пола милиона грађана и да ће тако бити сваког наредног дана, док помоћ не добију сви који су се пријавили.

Мали је рекао да је једнократна помоћ део пакета економских мера усмерених према грађанима како би превазишли негативне последице епидемије корона вируса.

''Ових 100 евра свакоме значи нешто, нешто ће купити, а са економског гледишта, то покреће економију , неко ће морати да ту робу произведе, платиће се ПДВ, порези и доприноси. Полако, али сигурно захуктавамо нашу економију и то јесте био део ових мера'', рекао је Мали.

Мали је навео да су се тражиле мере које ће подржати економију и помоћи онима којима је помоћ најпотребна, а то је, додаје, превасходно приватни сектор.

''Изашли смо са правим пакетом мера вредним укупно 5,1 милијарду евра”, подсетио је Мали и додао да мали број земаља у свету може да се похвали тако свеобухватним и великим мерама.

Навео је да држава исплаћује три минималне зараде за милион и 52 хиљаде запослених, у приватном сектору.

“На прави начин смо спаковали пакет мера који је омогућио свима да прођу кроз ову кризу што мање оштећени”, рекао је Мали и додао да ће следећа минимална зарада бити исплаћена почетком јуна, а трећа почетком јула.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк