Вести

Мали: Затекао сам неред, сад градимо метро

Највећи успех ове градске власти је одговоран однос према финансијама. Преполовили смо јавни дуг и напокон имамо новца у градској каси. А морам нагласити да смо започели реализацију највећег пројекта у овом делу Европе - "Београд на води", за "Новости" прича градоначелник Синиша Мали, тачно четири године након што је преузео челно место престонице.

* Шта се конкретно променило у животу Београђана?

- Ви ме исправите ако грешим, али мислим да смо Београђанима вратили веру у боље сутра. Конкретно, незапосленост је на рекордно ниском нивоу. Запослили смо више од 20.000 Београђана. Субвенционисањем приватних вртића скратили смо листе чекања и запосленим мајкама и очевима омогућили да буду продуктивнији на послу. Суграђани који нису имали путеве, канализацију или водовод данас живе како доликује људима у 21. веку. Отварањем нових домова здравља, вртића, школа, паркова и игралишта утицали смо на изједначавање животног стандарда на читавој територији Београда. Једноставно, Београд данас ради пуном паром.

* Шта нисте стигли да урадите за претходне четири године?

- Највише ме једе то што у протекле четири године нисмо физички и финансијски стигли да отпочнемо радове на изградњи метроа. Прво смо морали да решимо највеће проблеме из прошлости, па да напунимо градску касу, а тек онда да нађемо најбоље стручњаке за изградњу метроа. Једноставно нисмо стигли све да урадимо. Али данас је наша највећа предност што више немамо великих проблема из прошлости и сада чистих рачуна можемо да кренемо у изградњу метроа.

* Да ли мислите да је завршена ваша мисија у Старом двору? Да ли прелазите у Владу?

- Моја мисија је да служим народу. Знате, велика је част бити слуга грађана, зато што не постоји лепши осећај од оног када знате да сте својим радом и трудом некоме олакшали живот, учинили га бољим или када видите осмех на лицу детета које је добило ветар у леђа да настави да следи своје снове. Та моја мисија се никада неће завршити. Да ли ћу ја посао наставити у Старом двору или на неком другом месту, није од пресудног значаја. Увек ћу бити на располагању.

* Лицитира се именом вашег наследника. Као кандидати се помињу Ирена Вујовић и Горан Весић. Кога бисте ви волели да видите као градоначелника?

- Ирена и Горан су сарадници с којима блиско сарађујем. Ирена је била моја помоћница пре него што је почела да остварује изванредне резултате као председница Општине Савски венац, а Горан је мој градски менаџер који је изузетно оперативан. Што се мене тиче, важно ми је да будем део тима Александра Вучића, зато што је то тим који побеђује за народ, тим који остварује конкретне резултате. Сазнаћете ускоро кога ће одборници изгласати за место градоначелника. Само знам да ће градоначелник морати да буде неко ко је вредан и способан да реализује све највеће пројекте о које смо најавили.

 

Резултати

Поносан сам на све што смо урадили у протекле четири године - на сваки метар асфалта, канализације и водовода. Поносан сам на сваки кран, нову фасаду и зграду. "Београд на води" је највеће градилиште у овом делу Европе. Поносан сам на сваку нову фабрику коју смо отворили и на сваког радника који је добио нови посао - задовољно прича Мали, сумирајући резултате четворогодишњег мандата.

 

 

 

 

извор: новости.рс