Вести

Марко Ђурић: Очекујем да право победи неправду

* На наше питање, каква су му очекивања у вези са захтевом Србије француским правосудним органима за изручење Рамуша Харадинаја, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је рекао да очекује победу права над неправдом.

– Нико не би требало да даје предност политици над правом и они који су одговорни за ратне злочине требају да се суоче са одговорношћу. То је пут у оздрављење не само климе на КиМ, него и укупних односа Срба и Албанаца. Док год имамо ситуацију да улицом шетају непосредни извршиоци најтежих ратних злочина и учествују у политичком животу, тешко да можемо говорити о оздрављењу међунационалних односа и изградњи мирне заједничке будућности – каже Ђурић.

 

* Како коментаришете протесте Албанаца испред српских дипломатско-конзуларних представништава?

– Имамо, нажалост, историјско искуство напада на дипломатско-конзуларна представништва Србије у свету, зато треба да будемо на опрезу.

 

* Међутим, много више разлога за страх од ескалацаије постоји у самој покрајини. Јуче је Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ рекао да постоји велика опасност од инцидената, али и терористичких напада?

– Делим забринутост господина Дрецуна. Јуче су надлежне безбедносне службе на затвореној седници Одбора за КиМ упознале посланике са безбедносним претњама. Треба да имамо на уму да је претходних година присутна стална верска радикализација у нашој јужној покрајини. Томе треба додати чињеницу да је из Качаника и Лавдрим Муџахери, један од главних вођа Исламске државе. Сада имамо феномен да се део Албанаца са КиМ који су ратовали на страни ИСИС-а, сада враћа у јужну српску покрајину и због тога су наше, али и службе у региону на опрезу.

 

* Када говоримо о Харадинају, Скупштина Косова расправљала је о резолуцији поводом његовог хапшења, где је опозиција захтевала прекид дијалога са Београдом. И поред тог захтева, већ дуже време представници Приштине траже промену форме дијалога.

– Бити против дијалога, значи бити против мира. Дијалог је уз све мане током претходних година обема странама донео једну велику вредност, а то је да није било већих сукоба између Срба и Албанаца на КиМ, односно да је било само политичких сукоба. Ја бих позвао представнике косовских Албанаца да подрже процесуирање ратних злочинаца.

 

Каква је будућност преговора у Бриселу, али и како коментаришете критике премијера Вучића, да је понекад неопходно да “спусти лопту”?
Због чега се одлаже примена Споразума о правосуђу, али и што је најважније да ли ће се од Сретења кренути у формирање ЗСО?
Да ли је успостављено коначно јединство српских представника у привременим органима, али и да ли ће сносити последице, они који су се оглушили о став Београда, погледајте, шта је Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ рекао у интервјуу за портал Телеграф.рс

Извор: "Телеграф.рс"