Вести

Мартиновић: Бивша власт увела Ниш у дужничко ропство

Шеф посланичке групе СНС Алескандар Мартиновић питао је данас Владу Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре о одговорности представника бивше власти, од Зорана Живковића, до Мирка Цветковића, за стање на Аеродрому "Константин Велики" у Нишу, као и за економско девастирање града.

Мартиновић је подсетио да је нишки аеродром отворен 1986. године као друштвено предузеће на републичком нивоу, да је 1999. године бомбардован, а затим обновљен средствима донације норвешке владе.

Како каже, аеродром је 2002. године постао јавно предузећа, а годину дана касније обновљен је саобраћај.

Према његовим речима, од 2003. године до 2010. године практично је само ЈАТ летео и аеродром је служио као алтернативни за аеродром "Никола Тесла" и остале аеродроме у региону.

Мартиновић каже да је Влада Србије на челу са Мирком Цветковићем, 2010. године ставила град Ниш у "дужничко ропство", преносећи власништво уз обавезе које се мере милијардама динара. 

"Зоран Живковић, који ових дана највише устаје против одлуке града Ниша, био је градоначелник Ниша, а после и премијер, никад није покренуо иницијативу да власништво над аеродромом буде пренето са Републике на град", рекао је Мартиновић.

Мартиновић је додао да Град Ниш ни данас није у стању, а посебно није био у стању 2010. године да издваја средства за нормално функционисање овог аеродрома.

Навео је да је неодговорно давање средстава један од узрока који су град Ниш довели у огроман буџетски дефицит.

Од 2014. године до данас укупна помоћ града Ниша за аеродром износи 2,2 милиона евра, док инвестиције Републике Србије у овај аеродром износи 3,6 милиона евра.

"Захваљујући субвенцијама и помоћи Владе Србије број путника је порастао од 1335 на 331.582 од 2014. године до данас", рекао је Мартиновић и додао да су до 2021. године потребне нове инвестиције у износу 20 милиона евра и да је јасно да град Ниш не може те инвестиције да обезбеди.

 

 

Извор: Танјуг