Вести

Мартиновић: Држава наставља са улагањима у здравство

У циљу обезбеђења услова за бољи степен здравствене заштите, министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије др Александар Мартиновић и в. д. подсекретара у Секретаријату за здравство Градске управе Града Београда др Горан Марковић потписали су данас Уговор о набавци медицинске опреме са припадајућом инфраструктуром у девет здравствених установа на територији Града Београда.

Средства у износу од око 320 милиона динара која су опредељена за Град Београд намењена су за набавку опреме у домовима здравља Врачар, Сурчин, Савски Венац, Земун, Гроцка, Стари Град и Звездара, као и за набавку опреме у Клиничко болничком центру Звездара и Специјалној болници Свети Сава.

Указавши на то да је унапређење здравственог система један од приоритета Владе Републике Србије, министар Мартиновић рекао је да држава континуирано издваја огромна средства за све нивое здравствене заштите у Србији, са крајњим циљем обезбеђивања бољих и стимулативнијих услова за рад лекара и медицинског особља и квалитетније услуге за пацијенте. Додао је да је у току набавка медицинске опреме и за друге градове и општине широм земље, те да ће држава наставити са улагањима у здравство, јер не постоји ништа важније од живота и здравља грађана.

Влада Републике Србије, као оснивач здравствених установа у јавној својини, одлучила је да се изврши хитна набавка медицинске опреме са припадајућом инфраструктуром, а Министарство државне управе и локалне самоуправе, као надлежно за локалну самоуправу, задужено је за пренос средстава јединицама локалне самоуправе на чијој територији се налазе здравствене установе које ће бити кориснице ове опреме.

Министарство државне управе и локалне самоуправе је крајем 2023. и почетком 2024. године потписало уговоре са 20 јединица локалне самоуправе за набавку медицинске опреме са припадајућом инфраструктуром у укупној вредности од око 2,3 милијарди динара.

Медицинска опрема у виду 10 магнетних резонанци, 12 мамографа и 15 ултразвучних апарата набављена је за потребе здравствених установа на територији општина Кладово, Неготин, Сокобања, Бабушница, Петровац на Млави, Куршумлија, Владичин Хан и Књажевац и градова Београд, Чачак, Крагујевац, Лесковац, Ниш, Нови Пазар, Пирот, Прокупље, Шабац, Ужице, Ваљево и Зајечар.

 

 

 

Извор: Танјуг