Вести

Мартиновић: Држава улаже велика средства у очување биодиверзитета

У Београду је данас почела акцији чишћења реке Саве, под називом "Нека река Сава буде плава", која се одржава поводом Међународног дана реке Саве који се обележава 1. јула.

Почетку акције у блоку 45 на Новом Београду присуствовао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Александар Мартиновић, који је истакао да Београд не може да се замисли без реке Саве, посебно не Нови Београд.

"Нови Београд и река Сава су практично једно", рекао је Мартиновић и нагласио да држава улаже значајне напоре и велика средства у очување биодиверзитета, екосистема реке Саве, односно биљног и животињског света у Сави и око реке.

"Исто тако, уз подршку и значајне радове Јавног предузећа (ЈП) Србијаводе, водимо рачуна и о приобаљу реке Саве. Људи из овог предузећа су већ очистили велики део приобаља, а у току су преостали радови, тако да водимо рачуна о Сави као реци, али водимо рачуна и о приобаљу ове реке како би људи који живе у овом делу Новог Београда имали много лепши и много пријатнији амбијент за живот", навео је Мартиновић.

Мартиновић је додао и да је Сава прилично бистра и лепа да је зато мото акције "Нека река Сава буде плава".

"Волели бисмо да она увек буде овако лепа, али некад се деси да буде и другачија и морамо бити спремни за такве ситуације, поготово у условима када се климатске промене дешавају у целом свету и када су, као што видите, елементарне непогоде све чешће појаве", рекао је Мартиновић и подсетио на поплаве 2014. године.

Мартиновић је додао и да је ЈП Србијаводе уложило огромне напоре да смањи до минимума штету која је тада настала услед поплава, између осталог и због изливања Саве на више места.

Навео је да је од 2014. до данас држава заједно са Србијаводама уложила огромна средства у изградњу нових објеката, односно у санирање постојећих објеката који штите приобаље реке Саве од њеног изливања у случају великих киша.

Мартиновић је позвао све који живе на Новом Београду, али и друге Београђане да се придруже акцији чишћења приобаља Саве, јер како је нагласио, ова река бисер природе који мора да се сачува и који треба да оставимо у што бољем стању за генерације које долазе.

 

 

Добар и садржајан састанак са малинарима

Мартиновић је изјавио да је са представницима асоцијација удружења малинара и хладњачара заказан нови састанак у петак у подне у Влади Србије.

Мартиновић је током акције чишћења реке Саве "Нека река Сава буде плава", која се одржава поводом Међународног дана реке Саве подсетио да је у понедељак разговарао са представницима малинара, како би размотрили потенцијална решења за изазове са којима се суочавају све заинтересоване стране.

"Јучерашњи састанак је био најконструктивнији до сада. Имали смо заиста један добар и садржајан састанак који је трајао скоро четири сата и протекао је у веома пријатељској атмосфери, наравно као и сваке године тема је била откупна цена малине", рекао је Мартиновић. 

Мартиновић је нагласио да су врата ресорног министарства апсолутно отворена за сваку врсту разговора и да само са јединственим и усаглашеним ставом могу да се донесу системска и реална решења која ће произвести дугорочне резултате.

Према речима Мартиновића, када се разговара о цени малине онда увек имате условно речено две стране које су се у протеклим годинама некако сукобљавале и ту је било много непријатних ситуација.

"Да бисмо избегли такве ситуације, на иницијативу Министарства пољопривреде смо окупили све релевантне субјекте који су учесници у производњи и откупу малине. Разговарали смо о многим темама које се тичу и пољопривредне производње уопште и пољопривредне производње када је у питању малина и живота на селу", рекао је министар Мартиновић.

Мартиновић је рекао да су поред представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, јучерашњем састанку присуствовали и председник скупштинског Одбора за пољопривреду Марјан Ристичевић, председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж, представници Министарства унутрашње и спољне трговине, Министарства финансија, Управе царина, Републичког завода за статистику, Института за воћарство Чачак, као и председник општине Ариље Предраг Маслар.

"Држава не може декретом да одреди цену малине или било ког другог производа, али имамо заиста добру вољу да будемо посредници између условно речено малих и условно речено великих, јер и мали и велики имају своје место и морају да имају своје место у нашем систему пољопривредне производње", рекао је Мартиновић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг