Вести

Мартиновић и Момировић са делегацијом Бразила о јачању сарадње две земље

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић и министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић састали су се са делегацијом Министарства пољопривреде и сточарства Федеративне Републике Бразил, предвођеном помоћником министра пољопривреде за трговину и међународне односе Жулиом Сезар Форте Рамосом и амбасадором Федеративне Репулике Бразил у Републици Србији Жозе Мауро Коутом.

На састанку је, пре свега, било речи о јачању сарадње и повећању спољнотрговинске размене пољопривредно-прехрамбених производа између две земље.

Министар Мартиновић је нагласио да је повећање сточног фонда један од приоритета Владе Републике Србије у области пољопривреде, те да су напори државе усмерени ка помоћи домаћим произвођачима. Додао је да је за Владу Србије важан трансфер знања у области сточарске производње између Србије и Бразила, те да ће се на томе у наредном периоду радити. Према његовим речима, домаћи произвођачи могу много да науче од пољопривредника из Бразила, али и да им понуде своје знање, јер Србија такође има еминентне стручњаке, посебно у области ратарске и сточарске производње, али и у области производње генетског материјала, као и неколико реномираних пољопривредних факултета и института.

Тема састанка била је и развој производње био-горива у Србији, а министар Мартиновић је навео да је Србија спремна да прихвати сва искуства и знања пријатељске државе Бразил у тој области, пре свега у циљу заштите животне средине, која је за читав свет изузетно важна тема услед глобалних климатских промена. Тим поводом, договорено је да амбасада Бразила до краја ове године организује семинар на ту тему.

Делегација Министарства пољопривреде и сточарства Бразила предала је министру Мартиновићу попуњен Упитник о процени ветеринарског система, који је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије у марту 2024. године послало надлежном органу у Федеративној Републици Бразил.

 

 

 

Извор: Танјуг