Вести

Мартиновић обишао сајам пољопривреде у Новом Саду

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Александар Мартиновић обишао је данас са делегацијом Малавија и Габона 91. Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду и том приликом истакао да су обе земље велико потенцијално тржиште за наше произвођаче.

"За Србију је сајам једна од најзначајнијих привредних манифестација зато што овде долазе пољопривредни произвођачи, трговци, људи који су заинтересовани за робу из Србије и целог региона, Европе, али и целог света. Мени је посебно драго што су данас на сајму делегације из Малавија и Габона који ће видети шта све пољопривредни сајам нуди", рекао је Мартиновић.

Како је рекао Малави и Габон су две велике афричке земље, а да Србија са земљама африке традиционално има пријатељске односе.

"Министар пољопривреде Габона ми је рекао да имају велику потребу за пољопривредном механизацијом, за нашом семенском робом и различитим производима и заинтересовани су за знање које могу да стекну од наших стручњака", рекао је Мартиновић.

Мартиновић је учествовао и на конференцији "Одговор Републике Србије на последице климатских промена" коју је организовало Јавно предузеће "Србија воде" где је истакао да је вода непроцењив ресурс који чини основу живота, здравља и развоја, а тиме и целокупног друштва.

"Министарство препознаје важност овог ресурса у Србији. Интезивно радимо на изградњи и унапређењу водне инфраструктуре која осим довођења чисте пијаће воде за све грађане, омогућава и производњу здраве хране, смањује ризик од поплава и суша. На овај начин желимо да допринесемо побољшању квалитета живота наших грађана и очувању природних ресурса за будуће генерације", рекао је Мартиновић.

Мартиновић је говорио о изазовима које доносе климатске промене и потребама за иновативним решењима.

Мартиновић је посетио штанд Института за кукуруз "Земун Поље" и произвођача пољопривредне механизације "Мајевица", а имаће и састанак са представницима БиоСенс Института.

 

 

Србија жели мир, стабилност, сарадњу са свима у региону

Мартиновић је рекао да је замолио делегације Габона и Малавија да представници њихових земаља у Генералној скупштини Уједињених нација гласају против резолуције о Сребреници.

Мартиновић је приликом обиласка пољопривредног сајма у Новом Саду са делегацијама те две афричке земље, истакао да Влада Србије и председник Србије Александар Вучић желе мир, стабилност, сарадњу са свима у региону.

"Сматрамо да та резолуција може све нас, а пре свега Србију и Босну и Херцеговину, да врати неколико корака у назад и да створи без икакве потребе нове међунационалне и међуверске тензије. Ми то не желимо, хоћемо мир и стабилност, да сви живимо од свога рада, да сарађујемо једни са другима. Србија је показала и у ратним годинама да је земља свих И да у Србији могу да живе сложно и Срби и Мађари и Бошњаци и сви остали", рекао је Мартиновић.

Мартиновић је нагласио да је жеља Србије да народи бивше Југославије буду загледани у будућност, не у прошлост.

 

 

 

 

Извор: Танјуг