Вести

Мартиновић: Оснаживање српске пољопривреде је важно

Поводом обележавања Видовдана и 635-годишњице Боја на Косову, данас је у Крушевцу одржана свечана седница Владе Републике Србије, којој је поред осталих чланова Владе присуствовао и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић. 

Честитајући Видовдан целом српском народу, Мартиновић је истакао да је овај празник један од највећих у српској историји, посвећен косовским мученицима, који нису поклекли пред неправдом и силом која је била јача од њих, већ су се определили да штите свој народ, државу и веру. Мартиновић је додао да је то и данас политика коју спроводи Влада Републике Србије, која се са свим изазовима и проблемима храбро суочава и посвећено ради на томе да Србија иде напред.

Данашњи боравак чланова Владе Србије у Крушевцу, био је и радан. У оквиру својих индивидуалних активности, министар Мартиновић између осталог посетио је пољопривредно газдинство Мирка Бркића у селу Велики Шиљеговац, које се бави млечним говедарством.

“Србији је потребан већи број грла, више млека, више меса. Захваљујући политици коју спроводи председник Вучић, нама су данас отворена тржишта Европске уније, Евроазије, Кине, Турске, ускоро и Египта. Задатак државног врха и произвођача, али и реномираних института, јесте да изношењем идеја и сугестија, заједно осмислимо начин како да држава додатно ојача сточарство, јер је Србији неопходно повећање сточног фонда. На нама је да заједнички осмислимо и нове мере које би за циљ имале ојачање прерађивачких капацитета, како у сточарству, тако и у другим пољопривредним делатностима јер ћемо на тај начин да подигнемо укупне капцитете домаће пољопривреде и наше привреде”, истакао је министар и додао да су сугестије које је добио од домаћина Бркића значајне јер је он пример како српски произвођач види аграрну политику, те још једном истакао важност непосредне комуникације са пољопривредницима.

Мартиновић је још једном подвукао да је оснаживање српске пољопривреде важно и из друштвених разлога, односно задржавања младих људи на селу, заправо да се економски подржи њихова визија останка у отаџбини.

Мартиновић је обишао и компанију “Рубин” која наредне године прославља 70 година постојања, као и корпорацију “Трајал”, једну од највећих српских компанија, са чијим је представницима одржао састанак на тему даљег развоја аутоматизације система противградне заштите у Србији са системом раног јављања.

Данашњој седници Владе Републике Србије претходио је део централне државне церемоније обележавања Дана сећања на владавину кнеза Лазара - 28. јун, коју је предводио председник Владе Републике Србије Милош Вучевић. По завршетку седнице, премијер Вучевић положио је венац на споменик Косовским јунацима, након чега су чланови Владе обишли ТТ (Техничко тактички) збор. 

 

 

 

Извор: Танјуг