Вести

Мартиновић: Постигнут договор са малинарима и хладњачарима

У Влади Републике Србије, на састанку који је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић одржао са представницима асоцијација удружења малинара и хладњачара коначно је постигнут договор.

Усаглашено је да почетна цена откупа малине буде 250 динара по килограму, као и да размер добити произвођача и хладњачара буде у односу 60 према 40 одсто од просечне извозне цене у корист произвођача. Такође, држава ће процес откупа малине пратити двосмерно и уколико буде било неопходно, а у циљу да ниједна страна не буде оштећена, интервенисаће у складу са Законом, а у вези са постигнутим договором биће потписан и споразум.

Мартиновић је овом приликом још једном подвукао да само уједињењем, односно синергијом пољопривредника и државних органа може да се одговори на изазове веома захтевног светског  и европског тржишта хране, у конкретном случају малине. Он је истакао да би било целисходно да се направи систем у коме ће и мали и велики произвођачи сихронизовано функционисати.

Подсетимо, данашњем сусрету претходио је састанак одржан у понедељак, а који је оцењен као најконструктивнији до сада и који је протекао у веома пријатељској атмосфери.

Састанку је присусвовала државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Ливија Павићевић, државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић, помоћник министра унутрашње и спољне трговине Жарко Малиновић, помоћници министра пољопривреде Александар Богићевић и Ненад Катанић, као и председник скупштинског Одбора за пољопривреду Марјан Ристичевић, затим представници Привредне коморе Србије, Републичког завода за статистику и председник општине Ариље Предраг Маслар.

 

 

 

Извор: Танјуг