Вести

Мартиновић: Расправа о Уставу се претворила у политичку борбу

Расправа о Радном тексту амандмана на Устав Србије у области правосуђа претворила се у праву политичку борбу након што је данас Друштво судија Србије организовало политички скуп на ту тему, изјавио је председник скупштинског Одбора за уставна питања и шеф посланика СНС у Скупштини Србије Александар Мартиновић.

"Потпуно је јасно да ово више није стручна и научна расрпава о уставним амандманима, ово је отворена политичка борба и жалосно је што се један судија ставио на страну оних који су их 2008. и 2009. практично истерали на улицу кроз такозвани реизбор, односно општи избор свих судија”, рекао је Мартиновић за Танјуг.

Реагујући на данашњи округли сто у организацији Друштва судија Србије, а на коме су учествовали, поред осталих, Весна Ракић Водинелић, функционери ДС Наташа Вучковић и Зоран Лутовац, бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић, који је до скоро подржавао Сашу Јанковића, Мартиновић је казао да је то све само не стручна и научна расправа.

"То је била расправа која је била организована за узак круг људи, политичких истомишљеника који су у ствари политички противници актуелне Владе Србије и самим тим Министарства правде", нагласио је Мартиновић.

Мартиновић је додао да је тај скуп имао искључиви политички карактер, јер ту нису доминирали ставови правне струке и науке, нити ставови судија и тужиоца, већ политички ставови представника странака, а пре свега ДС, која је "упропастила српско правосуђе између 2008. и 2012. године катастрофалном реформом правосуђа".

Мартиновић сматра да је добро да се води широка јавна и друштвена расправа о Радном тексту амандмана које је израдило Министарство правде, наводећи да су округли столови у организацији тог министарства, на којима је и сам учествовао, представљали праву јавну расправу, будући да су на њима били позивани представници различитих државних органа, судија, тужилаца, Правосудне академије, професора универзитета.

"То је била једна јавна расправа у којој су могли да се чују различити тонови и мишљења везана за Радни текст чији је аутор Министарство правде", нагласио је Мартиновић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг