Вести

Мартиновић: Седница о смени кад потпишу Пајтић и Шешељ

Нисам добио валидан захтев да закажем седницу Одбора на којој би се говорило о мојој смени. Тек када тај захтев потпишу Бојан Пајтић и Војислав Шешељ, заказаћу седницу, каже Александар Мартиновић, шеф посланичке групе СНС у Скупштини.

"По пословнику, председник Одбора мора да закаже седницу када захтев потпише трећина чланова. То је шест. Добио сам захтев 25. новембра, овде пише чланови одбора и онда имате два потписа, Александра Јерков и Милорад Миричића који нису чланови одбора, они су заменици. Рекао сам да ћу сазвати седницу када потпишу Бојан Пајтић и Војислав Шешељ. Питам шта је проблем да захтев потпишу њих двојица?", каже Мартиновић.

Додаје да неће дозволити да Одбор стане због неколико људи.

"Нико није укинуо право посланика да говори"

Последња седница Административног одбора скупштине Србије донела је нове напетости између између посланика владајуће коалиције и опозиције. На седници одбора којом је председавао Александар Мартиновић усвојен је буџет за 2017. годину, а да ниједном опозиционом посланику није дозвољено да говори што је произвело бес посланика опозиције а чак и тврдњу да је таквим понашањем обесмишљен рад парламента и суспендовано фундаментално право посланика.

"Нико није укинуо право посланика да говори. На седницама одбора се посланици пријављују на реч тако што притисну тастер. На последњој седници то није био случај. Доста посланика се није јављало за реч како је дефинисано послаником, него су викали, махали, претили. Ниједан председавајући не може дати реч некоме ко се није пријавио за реч како је дефинисано послаником", каже Мартиновић.

Додаје да су сви вређали, добацивали, и "сви су били исти". Конкретно наводи да му је Шаровић "претио батинама".

"Чанак је рекао реченицу коју не желим да поновом из пристојности. Након одржане седнице, пришао је Бошко Обрадовић и опсовао ми оца и мајку. Рекао сам му да ми је отац преминуо. Поред Обрадовића пришли су ми и одборници Саше Радуловића. Овде се ради о томе да ли ће парламент да ради по правилима, или ћемо ми као већина да устукнемо пред насиљем вербалним који има тенденцију да се претвори у физичко насиље", каже Мартиновић.

Знам за вашу ТВ да ја лажем, додаје Мартиновић.

"У вашој шпици сте рекли да је посланицима опозиције онемогућено да причају. Није им онемогућено, нико од њих није дошао на седницу да би расправљали о тачкама дневног рада. Дошли су да вређају, уруше достојанство народне Скупштине. Светислава Булајић није могла да дође до речи. Није могло да се чује ни једна реч", каже Мартиновић.

"Нису дошли да причају"
Додао је да су посланици дошли да вређају, као што су раније "псовали мајку" Маји Гојковић и Маријану Ристичевићу.

"Ово је била 12. седница дневног реда, и како да сам ја давао речи на 11 седница, а сада као зликовац нисам?", запитао је Мартиновић, и додаје да посланици опозиције нису дошли да причају о буџету, који је био једна од тачака дневног реда.

Каже да демократија није када пет посланика врши терор над већином

"Поставља се питање да ли ћемо дозволити било који терор, или ћемо водити и цивилизован разговор", каже Мартиновић.

Додао је да на првој наредној седници треба да буде изрекнута казна Верољубу Арсићу, и да није тачно да се не кажњавају посланици владајуће странке.

"Тереба само да потврдим да изрекнем новчану казну за опомену. Лично сам добио опомену од Игора Бечића. Кажњен је посланик СНС, потпредседник Скупштине", каже Мартиновић.

Говорећи о протесту Војске, каже да је јасно да сви који протестују, то раде "против Александра Вучића".

"Војска Србије је систематски уништавана од 2000. године. Како нико није протестовао када су нам претапали тенкове, укинули обавезно служење војног рока. Сада одједном када је министар Ђорђевић, он је за неколико месеци крив за протест српске војске", каже Мартиновић.

Додаје да је видео на протестима због Савамале да "није било више од 50 људи".

Мартиновић каже да није посао Заштитника грађана да даје политичке оцене, и пише у извештајима "своје твитове".

Додаје да је притисак на суд што је неко дошао са транспарентом испред суднице где се одржавало рочиште по тужби Небојше Стефановића против НИН-а, и да не зна ко је напао тог човека.

Додаје да се СНС не плаши председничких избора.

"То су озбиљни политички противници. Никога не подцењујем. Саша Јанковић, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић. Мислим да ће нама у СНС требати доста знања и рада на терену да бисмо победили такве кандидате", рекао је Маритновић.

Мартиновић је рекао да је реално да ће до краја идуће недеље бити донесен нови буџет.