Вести

Мартиновић: Успешно спроводимо процес дигитализације

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић је истакао да су се приликом данашње посете Каравана "Дигиталне експедиције" у Барајеву, уверили да се грађани Барајева веома успешно сналазе у коришћењу савремених информационих технологија, као и да радо користе све апликације које су им на располагању.

"То је показатељ да Србија чврсто гази напред када је у питању процес дигитализације који је започет 2017. године. Многи су сумњали у то. Данас можемо да кажемо да смо успешно спровели и да још увек спроводимо процес дигитализације", рекао је министар Мартиновић.

Министар Мартиновић је рекао да их је председник општине Барајево Слободан Адамовић упознао са чињеницом да је последњих година изграђено десетине километара локалне-путне инфраструктуре, направљено 17 дечијих игралишта, као и да је урађено много тога на канализационој и водној мрежи.

Министар Мартиновић је подсетио да је на последњој седници Владе усвојена уредба о "електронској народној иницијативи" која ће омогућити грађанима да личне иницијативе предлажу електронским путем, чиме је, како је рекао, омогућен електронски контакт грађана са законодавним телом.

"Наше министарство интензивно ради на Нацрту уредбе о јединственом управном месту, који је практично завршен. То је место на коме ће грађанин моћи да оствари сва своја права и добије услуге од стране више органа локалне самоуправе и државних органа, што ће учинити да не буде више шетања од шалтера до шалтера. До сада смо отворили преко 50 јединствених места", појаснио је министар Мартиновић.

На почетку посете, министри су посетили Геронтолошки центар "Обрен Страњаковић“, радионицу за пензионере, као и штандове за промоцију еУслуга.

Кроз тематска предавања и разговоре са експертима, пензионери у Барајеву су имали прилику да сазнају све о дигиталној писмености, важности дигиталних вештина, безбедном понашању у онлајн свету, као и о осталим предностима употребе интернета и дигиталног простора.

Такође, министри су обишли радионице које су организоване за децу у Центру за културу Барајево ради безбедног и паметног коришћења интернета.

Отварању каравана у Барајеву присуствовао је државни секретар у министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лав Пајкић, председник градске општине Барајево Слободан Адамовић и в.д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић.

 

 

 

Извор: Танјуг