Вести

Мартиновић: Влада Србије ће наставити да помаже развој Лапова

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић састао се са председником Привременог органа општине Лапово Бобаном Миличићем са којим је разговарао о пројектима чију би реализацију МДУЛС могло да подржи. Уједно састанак је био прилика да министар општинској управи донира 20 лаптоп рачунара као вид подршке развоју и функционисању електронске управе.

Након одржаног састанка, министар  Мартиновић је обишао Трг краља Александра, чију је реконструкцију финансирало МДУЛС, а потом и зграду коју општина планира да реконструише и адаптира у Ватрогасни дом.

Говорећи о томе да реализација наведеног пројекта није једноставна, те да изискује значајна новчана средства, министар Мартиновић је исказао задовољство што је општина у могућности да пројекат финансира из сопственог буџета.

Како је навео, Лапово воде млади и агилни људи који су урадили много тога од 2016. године, када је заправо покренут економски развој ове локалне самоуправе. У прилог томе, између осталог, говори податак да је у Лапову тренутно 780 незапослених, што је више него дупло мање у односу на пре 15 година када их је било близу две хиљаде.

Истакавши да постоје заинтересовани инвеститори за улагање у Лапово, министар Мартиновић је додао да Општина може да рачуна на помоћ Владе Србије, која ће и убудуће, као и до сада, подржавати развој Лапова и свих осталих јединица локалне самоуправе.

Током боравка у овој општини, министар Мартиновић је посетио и предузеће "Фит Степ д.о.о" које се бави производњом широке палете производа од картона и пластике.

 

У бирачком списку грађани уписани на основу пријаве  

Министар Мартиновић изјавио је да јединствени бирачки списак у који је у Србији уписано 6.500.165 грађана са правом гласа подразумева да су ти грађани уписани, односно пријављени на одређене адресе и да се тако воде у том списку.

"Разлика између броја пописаног становништва и броја бирача који имају право гласа на децембарским изборима, представља заправо фактички и правни попис и она је у мањем или већем броју увек постојала", рекао је министар Мартиновић.

"Попис становништва представља попис фактичког стања, а јединствени бирачки списак подразумева да су грађани уписани, односно пријављени на одређене адресе и тако се воде у јединственом бирачком списку", објаснио је министар Мартиновић.

Министар Мартиновић је напоменуо да због тога увек, а не само сада, постоји извесна разлика у бројевима између пописа становништва и бирача који су уписани у бирачки списак.

"Да појасним, попис становника је фактичко стање, а бирачки списак је правно стање. Између правног и фактичког стања увек постоји већи или мањи јаз, али оно што је важно да грађани знају је да се јединствени бирачки списак данас води као електронска база података и сви грађани Републике Србије имају могућност увида у бирачки списак", рекао је министар Мартиновић.

Додаје и да су повезане матичне књиге са јединственим бирачким списком и да је све ажурно, као и да грађани могу да електронским путем изврше, не само увид, већ и да затраже упис у бирачки списак или измену својих података.

"Мислим да смо постигли највише могуће европске стандарде у вођењу једног тако важног регистра и желим да се захвалим својим колегама из Министарства државне управе и локалне самоуправе, који су урадили највећи део посла, као и Канцеларији за Информационе технологије и електронску управу", рекао је министар Мартиновић.

Министар Мартиновић је оценио и да је Србија много напредовала када је у питању процес дигитализације и у овом тренутку има више од два милиона грађана који имају свој налог на порталу еУправа и који могу да користе све апликације које су ту налазе.

"То само говори да су грађани препознали предност информационих технологија у остваривању својих права", рекао је министар Мартиновић.

Према подацима РИК-а, укупан број бирача у Србији који могу да изађу на изборе 17. децембра је 6.500.165.

Према последњем попису становништва из 2022. године, број становника Републике Србије је 6.647.003.

 

 

Извор: Танјуг