Вести

Мартиновић: Воља народа, а не лажи и манипулације

Поводом навода у медијима у вези са случајем ужичанке М. Д. С., која је од Градске управе Града Ужица добила решење о томе да је њен син, који је преминуо 2005. године, ове године уписан у бирачки списак "по основу пунолетства", Министарство државне управе и локалне самоуправе обавештава јавност о томе да у конкретном случају проблем није настао у вођењу Јединственог бирачког списка. 

Наиме, Министарство државне управе и локалне самоуправе затражило је изјашњења Градске управе Града Ужица и Градске управе Града Београда по овом питању, након чега је утврђено да је Град Ужице поступио по предвиђеној процедури и извршио упис у бирачки списак. Приликом уписа у бирачки списак службеник града Ужица извршио је проверу у службеним евиденцијама, али није могао да утврди да је лице умрло, с обзиром на то да је смрт наступила 2005. године у Београду у здравственој установи, те је упис у матичну књигу умрлих извршен на основу потврде о смрти, коју је тада у папирном облику доставила здравствена установа са непотпуним и нетачним подацима.  

Све ово последица је тадашњег начина рада, који није омогућавао електронско повезивање и размену података између службених евиденција. Наглашавамо да овакве ситуације данас нису могуће, зато што су подаци умрежени, односно евиденције дигитализоване. 2012. године обједињени су сви подаци и успостављен је Јединствени бирачки списак, којим је обезбеђена пуна контрола, тачност и ажурност података. У циљу додатног унапређења једне од најажурнијих евиденција у Републици Србији, 2019. године матичне књиге повезали смо са бирачким списком, тако да када лице премине одмах се брише из бирачког списка.

Захваљујући дигитализацији омогућено је електронско достављање потврде о смрти, као и електронско ажурирање бирачког списка на основу података из матичне књиге умрлих.

Обавештавамо јавност и о томе да је у горе наведеном случају држава одмах реаговала, надлежне управе су исправиле и допуниле тада уписане податке у матичној књизи умрлих и лице је на основу тога обрисано из бирачког списка.

Поводом информација које се ових дана појављују у медијима на тему бирачког списка, огласио се и министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић: 

"Очигледно је да такозване проевропске опозиционе странке сваког дана затрпавају грађане Србије гомилом ноторних лажи о томе да, како они кажу, "диктаторски режим Александра Вучића" припрема изборну крађу путем манипулација са бирачким списковима и фиктивним пријављивањем грађана из унутрашњости на адресе у градским општинама Града Београда. 

Очигледно је да опозиција са једне стране тражи алиби за изборни пораз, а са друге стране ове свакодневне бруталне лажи представљају политичку припрему да се 17. децембра, одмах по завршетку избора, прогласи изборна победа опозиције и да се изађе на улице српских градова и општина, те да се изазове хаос, па можда и грађански рат. 

Ко ће победити на изборима 17. децембра одлучиће народ, а коначне резултате избора саопштиће РИК, у ком, као и у свим бирачким одборима у Србији, већину имају управо представници опозиционих странака.  

Уверени смо да огромна већина грађана Србије неће поћи путем ових политичких авантуриста и неодговорних људи, предвођени Драганом Ђиласом, Мариником Тепић и Мирославом Алексићем, којима је лични и страначки интерес изнад Устава, закона, државних и националних интереса. 

У демократским државама, а Република Србија има дугу демократску традицију, власт се добија само и искључиво на изборима, а никако на улици", истакао је министар Мартиновић.

 

 

 

Извор: Танјуг