Вести

Машић: Подржавамо све захтеве пољопривредника

Даље, желим да вам демантујем да у буџету нису предвиђена била средства за субвенционирање камата, управо у тој расподели о којој говорим је предвиђено било да неких 700 милиона динара се издвоји са субвенцију камата на краткорочне и дугорочне кредите, тако да Влада и Министарство пољопривреде мора објаснити грађанима пре свега пољопривредним произвођачима где су тих 22 милијарде динара које су усвојене кроз усвајање буџета Републике Србије искључиво за субвенционисање пољопривредне производње, где су потрошене. Знамо да су пренета дуговања из прошле године у ову годину, негде око 3 милијарде, значи остаје нешто преко 19 милијарди  за ову годину и не може се ниакако прихватити аргумент да зато што нема средстава да се не може извршити субвенција у оном облику и обиму који је био у претходној години. И значи, не може се ни прихватити од наше стране да таком године, а већ је средина године се мења уредба или да се мењају уредбе и начин исплате какав је случај био у претходне две године.

Даље желим да кажем да је евидентно унутар њиховог владајућег блока, пре свега у ДС су постојали одређени сукоби пре свега у пољу аграрне политике и ми се бојимо да управо на темељу тих сукоба који су присутни од челних људи се и рефлектује овакав начин поступања према пољопривредним произвођачима у смислу расподеле аграрног буџета. На крају желим још да изнесем наше негодовање односом вас представника медија према пољопривредним произвођачима, јер мислим да ни издалека нисте пратили у овим протеклим данима оправдани њихов протест, јер информације пре свега на јавном сервису а и на другим медијима који имају националну фреквенцију су углавном биле везане за протесте пољопривредних произвођача у трајању од 20 до 30 секунди, а неким другим проблемима сте значајно више времена посвећивали који су од мање битног значаја за живот наших грађана и пре свега за живот пољопривредних произвођача. Ја се искрено надам да ћете поштеније наставити да пратите од данашњег дана управо проблеме који прате и са којима живе наши пољопривредници, односно наши пољопривредни произвођачи.

Ево ја бих толико, дао бих реч и господину Голубовићу па евентуално после његовог излагања можете постављати питања.

Данило Голубовић: Хвала лепо, поштовање и поздрав са моје стране. Може се рећи да су актуелни протести пољопривредника који су заиста далеко озбиљнији, далеко масовнији него што то медији преносе, само су завршни чин за дугогодишње вођење лоше аграрне политике ове земље. Из тода произилази чињеница да је аграрна политика Србија неконзистентна, нема континуитет, нема развојни карактер, она је кампањска, она је политичка и она се води само кад треба скупити гласове пољопривредника са села у периоду између две кампање. Оно што је садашње стање јесте чињеница да институције не функционишу, да институције које треба да обезбеде квалитетно коришћење фондова ЕУ нису акредитоване, тако да ћемо доћи у смешну ситуације да с једне стране пољопривреда Србије вапи за финансијама, а са друге стране мораћемо да вратимо део пара од фондова пошто немамо пројекте који те фондове могу да апсорбују.

Буџет пољопривреде континуирано пада, он је сада на нивоу 2,6%, што је заиста мизерно кад се упореди са осталим буџетима. С једне стране мора се истаћи да национални буџет Србије никад није довољан сам да обезбеди развојну компоненту пољопривреде и да се то врши и из фондова ЕУ. Поразна је чињеница да је Споразум о стабилизацији и придруживању прелазни период почео да се примењује и да ћемо ми имати заштиту пољопривреде  од 23,2% колико је било на почетку периода на свега 3,2% после 2014. године. Уколико у том периоду не подигнемо конкурентност пољопривреде Србије, пољопривреди Србије прети буквално колапс. Ми нећемо издржати конкурентност земаља ЕУ и доћи ћемо у ситуацију као Бугарска и Румунија да се 70% прехрамбених потреба остварујемо увозом. У том смислу СНС завршава програм пољопривреде преко  Савета за пољопривреду и ми ћемо врло брзо тај програм да пустимо у јавност. Значи, он с једне стране у потпуности акцептира жељу пољопривреде Србије да буде део заједничке аграрне политике ЕУ, али с друге стране акцептира и специфичности и интересе сељака и пољопривреде Србије као такве. Оно што је битно је да је циљ СНС у свим наступима биће подршка српском сељаку и заштита од  свих штетних утицаја, јер наша је жеља да сељак не блокира путеве већ да буде на њиви, у пластеницима на својим фармама и да ту остварује профит који ћемо обезбедити бољи живот на селу. Хвала лепо.

Др Зоран Машић: Изволите, да ли има неко жељу да постави питање везано за ово о чему смо данас говорили? Ако не, најсрдачније вас поздрављам и захваљујем вам се на присуству!

Повезани чланци:
Режим нема слуха за захтеве пољопривредника
Режим неће да помогне развоју пољопривреде