Вести

Матић: Земун као туристички бисер

Земун је велика општина са близу 200.000 становника, а локална самоуправа се труди да равномерно развија све делове, од амбијенталне целине Старог језгра до Земун Поља, Бусија, Алтине, Плавог хоризонта, Батајнице, Грмовца, Нове Галенике или Угриноваца.

- Поносни смо на то што до краја године неће бити ниједне неасфалтиране улице у Земуну, а било их је близу 350. Трeнутно се реконструише Батајнички друм и раде се коловози и тротоари у насељима Војни пут, Батајница, Алтина, Угриновци и у ширем градском делу, рекао је Дејан Матић, члан Главног одбора СНС и председник Општине Земун.

Према његовим речима, комплетно је реконструисана пешачка зона - Господска улица и Магистратски трг, затим Градски парк, паркови у Косовској улици и на Магистратском тргу. Тренутно се уређују игралишта и спортски терени, а циљ је да се, у договору с грађанима, направи 45 локација за игру и рекреацију.

* Шта бисте издвојили као најважније што је до сада урађено у Земуну?

- Уређено је игралиште у улицама Браћа Абафи и Александра Дубчека, затим у насељима Нова Галеника, Колонија Б, Земун Поље... Обновљене су просторије Регионалног центра за таленте и фискултурне сале у неколико школа. Отворене су полицијске испоставе у Батајници и Земун Пољу. Отворена су обданишта у Угриновцима и у комплексу некадашње ЕИ фабрике, а чека нас отварање вртића у Алтини. Постављена је декоративна расвета на цркву Узнесења блажене Дјевице Марије на Великом тргу, на 13 фасада у Господској улици, а осветљен је и Заветни крст Урошевића на Магистратском тргу. Санирана је црпна станица „Карађорђев трг“, пуштен је у рад кишни колектор „Земун Поље Дунав“, а радило се на канализацији у Алтини, Плавом хоризонту, Батајници и централним деловима Земуна, као и на водоводној мрежи у Батајници и Грмовцу.

* Које пројекте бисте издвојили као најзахтевније?

- Свакако је то изградња међународног путничког пристаништа, капиталног пројекта којим се Земун позиционира на туристичкој мапи Европе и постаје нова тачка манифестационог, културног и гастрономског туризма. Други пројекат од изузетне важности је рестаурација бедема земунске тврђаве на Гaрдoшу. Такође, реконструише се и степениште од Лагумске улице до Гардошке терасе, што финансира Општина, на основу иницијативе грађана „Да се ради и гради по твом“.

* Какве новине нас овог лета очекују током Лета на Гардошу?

- Програм је конципиран тако да свако може наћи нешто за себе, од комедије, преко представа за децу, до концерта. Током два месеца Гардош посети више од 20.000 гледалаца. Имамо и манифестацију окренуту деци и омладини „Лето на кеју“ која окупи више од 10.000 посетилаца. Такође, Општина је покровитељ Фестивала монодраме и пантомиме, као и Међународног салона карикатуре и бројних манифестација које афирмишу стваралаштво и промовишу Земун као туристичку дестинацију. Ове године први пут нас очекује „Мунзик фест“, ревија младих неафирмисаних бендова, у организацији Канцеларије за младе.

* Када можемо да очекујемо завршетак реконструкције Земунског завичајног музеја, чија адаптација је почела још 2002. године? Зашто је толико трајала?

- У току су завршни радови у Завичајном музеју, који ће ускоро отворити врата посетиоцима. На једном месту наћи ће се историјско благо које сеже до неолита, а нови простор биће погодан и за представљање различитих културних садржаја. Нажалост, нестручност и небрига некадашњих челника Града Београда довела је до тога да је музеј 17 година био затворен. Радујем се што смо успели да окончамо, слободно могу рећи, ту агонију и да са стручњацима завршимо радове и да грађанима Земуна, Београда, Србије и света презентујемо још један бисер Земуна.

* Познати сте по томе што се бринете о најстаријим суграђанима. Колико су пензионери заинтересовани за излете по Србији?

- У току године близу 10.000 пензионера из Земуна посети културноисторијске знаменитости наше лепе земље. Имали су прилику да обиђу Опленац, Тополу и Аранђеловац, Бању Врдник и фрушкогорске манастире, Етно село Моравски конаци, манастир Копорин, Бечеј, дворац Фантаст... Сада обилазе Зрењанин, Каштел у Ечкој и Царску бару. Осим тога, у оквиру пројекта „Моја земунска картица“, на располагању су им и бесплатни програми, од рекреације до позоришта, а отворена су и два дневна центра и клуба за старије. Свим овим садржајима желимо да им се захвалимо за све што су урадили за своју земљу и све нас.

* Какви су планови за даљи развој Земуна?

- Радимо на ревитализацији 60 фасада на здањима у старом језгру. Очекује нас проширење капацитета Дома здравља и изградња амбуланте у Угриновцима, а вредно радимо и на изради пројекта за нову амбуланту у Батајници. Трудимо се да надзиђивањем једног склоништа обезбедимо простор за Културни центар у Батајници. Очекује нас и надоградња ОО „Светислав Голубовић Митраљета“. Ради се пројекат друге фазе радова на Батајничком друму, чиме добијамо модерну саобраћајницу са четири траке, тротоарима, бициклистичком стазом, иновативном расветом и саобраћајном сигнализацијом. До краја године очекујемо пуштање у саобраћај петље Батајница, као дела обилазнице око Београда.

 

 

 

Извор: СНС Информатор