Вести

Михајловић: Ауто-пут од Прељине до Пожеге до краја следеће године

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одржала је у кампу у Паковраћу састанак са инвеститором, извођачима радова, надзорним органом и главним пројектантом на тему изградње ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге. Састанку су присуствовали и директор ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак, директор кинеске компаније ЦРБЦ у Србији Џанг Сјаојуен и градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Михајловић је овим поводом изјавила да је реч о једном од најважнијих пројеката на територији Србије, подсетивши на обећање директора ЦРБЦ-а председнику Републике да ће деоница од Прељине до Пожеге бити готова до краја следеће године.

"Даноноћно бдијемо над овом деоницом јер знамо колико је тешка и колики је изазов за све нас. Сигурна сам да ће све бити изведено у квалитету који мора да буде најбољи. Да не говорим о значају пројекта за повезивање Србије са регионом, за Чачак који постаје центар Србије, с обзиром на ауто-путеве који пролазе кроз овај град. Такође, крајем следеће године спојићемо и Kрушевац са Прељином у дужини од 27 км Моравског коридора. Важно је да грађани Србије, али и Чачка и Моравичког округа, знају да се овде ради 24 сата и да ће у децембру следеће године ова деоница бити готова", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала и да је данас у Србији активно 63.000 градилишта, са више од 7.000 радника на највећим градилиштима.

"То је изузетно важно за даљи раст и развој наше земље. Данас смо имали добар састанак и већ од сутра неке ствари ће бити активније. Очекујем да за пар месеци видимо много више на самим тунелима. Хвала извођачу радова што схвата колико је за Србију важна брзина завршавања пројеката и да се ради у динамици још бржој од договорене", закључила је Михајловић.

 

Улажемо у мале аеродроме због повезивања народа, развоја привреде и туризма

Михајловић је изјавила да се држава од 2014. године стратешки определила да развија ваздушни саобраћај, са идејом да се оснивањем предузећа "Аеродроми Србије" помогне развој малих аеродрома, због повезивања народа и бржег развоја привреде и  туризма.

"Тада смо добили критике да је то немогуће, а 2019. годину завршили смо са "Николом Теслом" као најуспешнијим аеродромом у региону, нишким аеродромом са 440.000 путника и краљевачким аеродромом као цивилно-војним, који ћемо даље да развијамо да буде најбољи карго аеродром у овом делу Европе", рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила да ће се наставити улагања и у нишки и у краљевачки аеродром, да се завршава аеродром у Прањанима и да ће до краја следеће године бити завршен и аеродром у Требињу.

"Градимо нови торањ и писту у Нишу, као и нову писту на краљевачком аеродрому. Очекујем да 19. септембра сви заједно у Прањанима обележимо важан дан за српски и амерички народ, јер наши односи треба да буду све бољи. На основу договора председника Вучића и Додика градимо и аеродром у Требињу и у децембру следеће године до овог града у Херцеговини стизаћемо за 40 минута", рекла је Михајловић.

 

Моравски коридор један од најважнијих пројеката, следеће године спајамо Kрушевац са Појатама

Михајловић je изјавила да ће Моравски коридор, дуг 112 километара, бити готов за три године, како је и уговором предвиђено.

"Моравски коридор је подједнако важан пројекат као и Прељина-Пожега, то су по мом мишљењу тренутно два најважнија пројекта на територији Србије. Прва деоница којом спајамо Kрушевац и Појате, у дужини од 27 километара, биће готова крајем следеће године", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да све функционише како треба у реализацији овог пројекта, те да радове изводи једна од најбољих светских компанија.

Михајловић се осврнула и на тренутну ситуацију у саобраћају изазвану корона вирусом.

"Корона је имала огроман утицај на саобраћај у Србији и на финансијско стање у "Путевима Србије". Чињеница је да ћемо много изгубити од прихода путарина, ипак, пројекте које смо започели на регионалним и локалним путевима ћемо завршити, а за оно што је планирано да се ради урадићемо пројектно-техничку документацију, у нади да ће следећа година бити боља свима, па и нама", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг