Вести

Михајловић: Боримо се против фашиста и дан-данас

Данас када обележавамо Дан сећања на Холокауст почињен над Ромима у Другом светском рату, када их је више од пола милиона убијено широм Европе, важно је да пошаљемо поруку да су расизам и дискриминација ужасне тековине против којих свакодневно морамо да се боримо, рекла је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је поводом 2. августа, када се обележава Европски дан сећања на Холокауст над Ромима, у којем је 1944. у такозваном “Циганском логору" у Аушвицу 3.000 Рома и Ромкиња одведено у гасне коморе и брутално убијено, рекла да ниједно друштво у којем и дан-данас провејавају идеје нацизма и фашизма не може да иде напред.

“Друштво у којем поједини политичари и припадници десничарских организација, што и данас имамо у Србији, позивају на насиље и инциденте, вођени фашистичким идејама, није друштво у којем желимо да живе наша деца. Ако желимо да идемо напред и да се развијамо, морамо да осудимо сваки такав чин, као што морамо да јасно и гласно укажемо на свако дискриминаторско понашање и негативни наратив који они негују”, рекла је Михајловић.

Михајловић, која председава владиним Координационим телом за праћење реализације Стратегије за социјално укљуцивање Рома и Ромкиња, указала је и на потребу да се у школским уџбеницима више пажње посвети овом "заборављеном Холокаусту".

"Од изузетне важности је да нашу децу одмалена учимо колико је важно да поштују једни друге, без обзира на расну, етничку или верску припадност. Да их научимо да умеју да препознају стереотипе и предрасуде и да се против њих боре. Надам се и да ће страдању ромског народа више пажње бити посвећено у будућим уџбеницима, како би овај ''заборављени Холокауст'' на исправан начин указао на неправду са којом се Роми и Ромкиње и данас сусрећу", закључила је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг