Вести

Михајловић: Цело друштво да се бори против вређања жена

Потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић осудила је најновији случај вређања жена, односно увреде од стране глумца Сергеја Трифуновића на рачун председнице општине Савски Венац Ирене Вујовић и истакла да сви заједно као друштво треба да се боримо против таквих ствари.

"По први пут смо много више осудили насиље над женама него претходних година имајући у виду акције које не престају, од стране Трифуновића и неких других, није то ни први пут да се са тиме сусрећемо. Моја порука је да је насиље над женама, као и вршњачко насиље, друштвени проблем", казала је Михајловић.

Истакла је да не може само влада да реши тај проблем или одређене организације, већ је потребно да то решимо заједнички - државне и недржавне институције.

"То је нешто на шта морамо да указујемо, вербално насиље и све ово што смо чули претходних дана јесте заиста насиље. Јер, да ли ћете неком опалити шамар или му рећи најпогрднију реч, то је насиље и нема у томе разлике".

Михајловић је поручила да морамо сваки дан да осуђујемо сваку врсту насиља ако желимо да живимо у једној нормалној држави.

 

Поступак за рушење објекта на Копаонику биће поновљен

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић најавила је данас да ће бити поновљен поступак за рушење бесправног објекта на Копаонику.

Михајловић је рекла да је то министарство раније покренуло процедуру рушења тог објекта, да су биле постављене траке око њега које су склањане и да је тај случај прошао кроз различите фазе.

Она је истакла да рушење било ког објекта није могуће извршити без асистенције полиције.

"МУП је информисан у неколико наврата о проблемима које ми као министарство видимо код тог, али и других објеката", рекла је Михајловић додајући да су увек тражили асистенцију полиције код рушења било ког објекта без обзира да ли је реч о Панчићевом врху или центру Београда.

"Цео процес ћемо поновити", рекла је министарка говорећи о објекту на Копаонику, додајући да нико не сме да буде угрожен, ни власници објекта који се руше, нити они који спроводе рушење.

"Очекујемо поновљен поступак, то је наша законска обавеза, а ми се држимо закона", навела је Михајловић.

 

Претакање цистерни са амонијаком до сутра по подне

Потпредседница владе и министарка саобраћаја Зорана Михајловић изјавила је данас да ће до сутра по подне бити завршено претакање течног амонијака из преврнутих цистерни на прузи у близини Ниша и њихово померање, као и да ниједног тренутка грађани који ту живе нису били угрожени.

"Безбедност грађана је била на највишем могућем нивоу. Није дошло до истакања опасне материје", рекла је Михајловић.

Она је нагласила да су у питању цистерне приватног оператера на железници коме је то трећи пут да има акциденте.

Михајловић каже да су железнице, штаб за ванредне ситуације Ниша и МУП на време припремили све што је потребно да се те цистерне помере и да се успостави редован железнички саобраћај.

На питање да ли постоји одговорност железнице, Михајловић је рекла да ће то тек бити утврђено, као и да ће се видети у чему је проблем са компанијом која је превозила цистерне.

 

Уводимо камере на градилишта коридора 10 и 11

Потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић је најавила данас да ће до краја следеће недеље бити постављене камере на свим градилиштима на коридорима 10 и 11, како би се убрзали радови.

"Ми ћемо до краја следеће недеље имати попутно нову ствар на градилиштима, што није био случај до сада, некима се то баш неће допасти, имаћемо видео надзор на свим градилиштима Коридора 10 и Коридора 11 и то 24 сата дневно", рекла је Михајловић.

Како је рекла, сви ћемо тако моћи да видимо како се ради и да ли се ради.

"Мислим да ће то много помоћи, да не морамо да размишљамо да ли је неко нешто урадио или није", додала је Михајловић.

Нагласила је да ће то помоћи да што пре завршимо коридоре.

Када је реч о обиласку коридора почетком године, што је раније најавила, Михајловић је рекла да ће ускоро поново посетити градилиште, али није хтела да открије које, јер жели да то буде изненађење.

Додала је да ће аутопут у Грделичкој клисури бити ускоро завршен, као и на источном краку Коридора 10 и да се сада ради на преосталим критичним тачкама.

 

 

Извор: Танјуг